bűncselekmény

2021.01.22. 16:05

Háborús bűnök miatt tíz évre ítéltek egy volt boszniai katonai vezetőt

A tábornok az 1992-1995-ös boszniai háború idején nem akadályozta meg a szerb foglyok bántalmazását.

Háborús bűnök miatt tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a boszniai bíróság egy egykori bosnyák tábornokot, aki az 1992-1995-ös boszniai háború idején nem akadályozta meg a szerb foglyok bántalmazását – közölte a Klix.ba boszniai hírportál pénteken.

A bíróság bűnösnek találta Sakib Mahmuljint, mert nem akadályozta meg, hogy a csapatában a Közel-Keletről származó önkéntes mudzsahid harcosok háborús bűnöket kövessenek el a szerb foglyok ellen.

A tábornok ártatlannak vallotta magát, mert – ügyvédei magyarázata szerint – nem volt valós befolyása a mudzsahid egység felett. Sakib Mahmuljin bejelentette: fellebbez az ítélet ellen.

Az ítélet szerint a mudzsahid egység legalább 55, foglyul ejtett boszniai szerb katonát gyilkolt meg 1995 júliusa és szeptembere között a közép-boszniai Zavidoviciben és Vozucában.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban több mint százezren haltak meg, és legalább egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában