Ország-világ

2019.02.04. 23:01

˝Ha csak öt Magyarországhoz hasonló európai ország mellénk állna, Irak keresztény népe megmenekülne!˝

Egész Észak-Irak hálás a magyar kormánynak, amiért megmentette Tell-Aszkuf városát - jelentette ki Stephen Rasche, az Aid to the Church in Need (Szükséget Szenvedő Egyház) katolikus jószolgálati világszervezet ninivei újjáépítési projektjének vezetője.

Rasche-val az S4C.News nevű keresztény hírportál készített interjút, aki ebben kijelentette: Magyarország egyedi példával járt elől, amikor megkereste őket a magyar kormány: „Tudunk segíteni, mire van szükségük?" És ők elmagyarázták, hogy mire volt szükségük, amit a magyar kormány meghallgatott – egy egyszerű szerződés jött létre az északi-iraki egyházmegye és a magyar kormányzat között.


Úgy fogalmazott: ezzel Tell-Aszkuf városát hatvan nap alatt megmentették. Kiemelte a magyar modell előnyeit: helyben nyújtott segítség, olyan segítség, ami figyelembe veszi a közösség valódi szükségleteit. Szerinte ezt a célt szolgálja az egyház és a magyar kormány között létrejött szerződés, ami az adomány megfelelő felhasználásának biztosítéka.


Rasche szerint a lakóépületek mellett a közintézmények – iskolák, kórházak és templom – újjáépítése is szükséges, mégpedig úgy, hogy az embereken túl a helyi gazdaság is nyerjen belőle. Kihangsúlyozta: a magyar projektek ezt a célt is szolgálják. Egy kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg csak Magyarország segít rajtuk, az EU tagállamai közül, szeretné, ha a jövőben a többi visegrádi ország is csatlakozna az irkai újjáépítéshez. „Ha csak öt Magyarországhoz hasonló európai ország mellénk állna, Irak keresztény népe megmenekülne!" – jelentette ki.


A katolikus segélyszervezet vezetője megköszönte Magyarországnak a segítséget, elmondása szerint Észak-Irak népe valódi szeretetet érez a magyarok iránt, ami akkor mutatkozik meg szerinte igazán, amikor magyarok érkeznek látogatóba hozzájuk.

Címkék#Irak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában