Ország-világ

2017.09.18. 09:00

Gyarapodott a régió gólyaállománya

A szakember szerint a tavalyihoz képest ha nem is jelentősen, de gyarapodott a 2017-es megyei gólyaállomány. Az eddig beérkezett megfigyelői jelentésekből az is kiderül, hogy idén kevesebb volt az egyedek pusztulása.

Gülch Csaba

Augusztus közepe táján megyénkből is útra keltek a gólyák. A Kárpátokon, majd a Boszporuszon, Törökországon keresztül gyakran Dél-Afrikáig repülnek, olykor közel 11 ezer kilométert is megtéve a telelésért. – A tavalyihoz képest úgy tűnik, gyarapodott a megyei gólyaállomány – nyilatkozta Balsay Sándor, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi csoportjának elnöke. – Tavaly száznegyven pár volt és hat magányos madár, idén százötven körül várható, de még nem érkeztek meg mindenhonnan a megfigyelői jelentések. A fiókáknál is gyarapodás látszik, háromszázra számíthatunk, tavaly csak kétszázhetvennégy volt – tette hozzá Balsay Sándor.


A madártani szakember beszámolt arról is, hogy több helyütt nem érkeztek meg, elmaradtak a tavaly még sikeresen költő párok, így többek között a Hanság környékén, Fehértón is több fészek üresen maradt. Ezt kiegyensúlyozva viszont hat teljesen új párról érkezett jelentés például Újkérről, Dénesfáról, Vágról, Páliból. A megye leggólyásabb településeként Balsay Sándor Szanyt említette, ahol 9 költő pár volt, utána Acsalag következik a sorban, 8 pár költött, köztük egy újonnan érkezett is.


– Idén kevesebb pusztulást jeleztek a megfigyelők, ami a nyugodt időjárásnak köszönhető. Áramütött madárról egyelőre négyről tudunk és fiatalkori elhullás is kevesebb volt – hangsúlyozta Balsay Sándor. – Az elmúlt években több fészekben figyeltek meg három és négy fiókát, sőt, olyan is előfordult, hogy ötöt, hatot. Idén az ilyen nagyságú szaporulatból kevesebb lesz, költő páronként átlagosan két-két fiókára számítunk. Hogy az MME kisalföldi csoportjának elnöke képet kaphasson a megyei gólyaállományból, nagy segítségére vannak az önkéntes megfigyelők.


– Majdnem minden fészeknek van "őrszeme", ők küldik nekem az adatokat egy előre gyártott levelezőlapon. A hálózatot nyolcvanhatban kezdtem kiépíteni, az önkéntesek jó része szinte a kezdetektől segít, természetesen mindig jelentkeznek újak is – említette Balsay Sándor. – A nemzeti park munkatársai is számos értékes adattal járultak hozzá a munkámhoz. Például ők jelezték, hogy számos gyűrűs gólya került elő. Többek között olyan, amit az ország más részében vagy Németországban, Csehországban, Olaszországban vagy éppen Szlovéniában gyűrűztek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában