Járvány

2020.04.05. 07:52

Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek

A kormány fontosnak tartja, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok is hozzájáruljanak a közös felelősségvállaláshoz.

A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a járványügyi védekezés a költségvetésből komoly forrásokat, az országtól pedig komoly összefogást kíván. A kabinet annak jegyében állította össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást – mondta, majd kifejtette, a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a tárcáktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

Kiemelte, a védekezésből, illetve a gazdaság újraindításának költségeiből azoknak a szektoroknak is részt kell vállalniuk, amelyek jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert. A kormány ezért tartja fontosnak, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok is hozzájáruljanak a közös felelősségvállaláshoz – mutatott rá Gulyás Gergely.

A miniszter közölte, a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre, de ez egy felülről nyitott összeg, mivel az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai. Emellett a gazdaságvédelmi alapban, amely a gazdaság újraindítását szolgálja 1345 milliárd forint van most – tette hozzá.

Gulyás Gergely különösen fontosnak nevezte, hogy enyhítsenek azokon a bajokon, amelyekkel az emberek most szembesülnek, elsősorban akkor, amikor elveszítik a munkájukat. A munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése ezért a legfontosabb – jelentette ki.

Hangsúlyozta, a hivatalos statisztikák szerint 30 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, a helyzet azonban sajnos ennél rosszabb, amit az is mutat, hogy a korábbi több mint 70 ezer üres álláshelyből ma már kevesebb mint 50 ezer van szabadon, április eleje óta pedig naponta több mint négyezren veszítik el az állásukat.

A kormány azt reméli, ha megállítani nem is, de jelentősen mérsékelni tudja ezt a folyamatot, a járvány után pedig nagy számban újra tudja teremteni a munkahelyeket – mondta Gulyás Gergely.

Megerősítette, a jelenlegi nagy nemzeti válsághelyzetben azt várják, hogy valamilyen nemzeti egység, politikai összefogás össze tudjon jönni. A tárcavezető ezért ismételten arra kérte az ellenzéket, hogy ne most próbálják megvívni a pártpolitikai vitákat.

„Tegyük félre a politikai ellentéteket és mindenki tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a járvány terjedését a lehető legnagyobb mértékben tudjuk megakadályozni” – fogalmazott.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány azért csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek nyílt levélben kérték az Európai Bizottság vizsgálatát a tagállamok veszélyhelyzetben hozott intézkedéseiről, hogy kiderüljön: a Magyarország elleni vádaknak semmilyen alapja nincs.

A miniszter aláhúzta, Magyarország az éltanulók között van azokban a kérdésekben, amelyeket a levélírók megfogalmaztak. Példaként említette, hogy az európai parlament zárt be és nem a magyar parlament, amely törvényeket tárgyal, és ahol számon kérhető a kormány.

Kiemelte, a magyar kabinet azért támogat egy nemzetközi összehasonlító vizsgálatot, mert abból kiderül majd, hogy a magyar alkotmányos intézmények működnek.

„Az Országgyűlés működése az alkotmány szerint nem korlátozható ebben az időszakban sem, az Alkotmánybíróság működése szintén folyamatos kell, hogy legyen, rendes országgyűlési választásokat és önkormányzati választásokat nem lehet elhalasztani” – sorolta Gulyás Gergely, aki kitért arra is, elegük van a kettős mércéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában