Ország-világ

2018.08.20. 09:13

Görögország sikeresen kilépett a hároméves segélyprogramból

Görögország sikeresen befejezte az utolsó segélyprogramját, amelyben 2015 augusztusában állapodott meg a hitelezőkkel, hogy kikerüljön az adósságválságból - közölte hétfőre virradóra az euróövezeti állandó mentőalap (ESM).

MTI

Közleménye szerint Görögország hivatalosan pontot tett hétfőn az ESM hároméves segélyprogramjára, sikeresen kilépett belőle. "Ma biztonsággal befejezhetjük az ESP-programot újabb segélyprogramok beindítása nélkül, és Görögország 2010 eleje óta első ízben állhat meg a saját lábán" - áll a közleményben, amely szerint mindezt a görög nép rendkívüli erőfeszítéseinek, a jelenlegi görög kormánnyal folytatott jó együttműködésnek, illetve az európai partnerek hitelnyújtásban és adósságkönnyítésben megnyilvánuló támogatásának köszönhető.


Az ESM három év alatt 61,9 milliárd euró hitelt nyújtott Görögországnak makrogazdasági kiigazításokra és a bankok feltőkésítésére. A program keretein belül rendelkezésére álló további 24,1 milliárd euróra Athénnek nem volt szüksége, ezért nem használta fel - közölte a mentőalap. Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból. Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egy héttel ezelőtt egyszerre két fokozattal javította Görögország devizában fennálló szuverén adósosztályzatát, amelyet egyben stabil kilátással látott el.


A hitelminősítő az adósi besorolást "B"-ről "BB mínuszra" változtatta. A javítás ellenére az adósosztályzat így is a befektetésre nem ajánlott szinten maradt. Még két osztályzat-javítás kell ahhoz, hogy elérje a befektetésre ajánlott szint legalsó határát, azaz a "BBB mínusz" szintet. A Fitch várakozása szerint a 2018-2030 közötti időszakban Görögország adósságszolgálat nélkül számított úgynevezett elsődleges költségvetési többlete átlagosa a GDP 2,7 százaléka lesz. A hitelminősítő előrejelzése szerint idén és jövőre 2,3 százalékkal erősödik a görög gazdaság. A Fitch számításai szerint 3,4 százalékos átlagos gazdasági növekedés mellett a görög államadósság a GDP 123,3 százalékára mérséklődik 2030-ra az idei 182,7 százalékról. A Fitch azután javított a görög adósbesoroláson, hogy előtte egy héttel az ESM folyósította a harmadik görög mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában