Ország-világ

2016.05.18. 12:27

Góckutatás: megoldás lehet a betegségünkre

A testben lévő gyulladásos gócok akár életveszélyt is okozhatnak, főleg egy legyengült immunrendszerű betegnél. Ilyen például, amikor egy kezeletlen fülmellék-üreg-gyulladás ,,betör" a központi idegrendszerbe. Fontos <br><br>a megelőzés!

Kiss Tímea

A vizsgálatokról


A góckutatás különböző szakterületek orvosainak együttműködő munkáját igényli. Lehet, hogy belgyógyászati tüneteinkre végül az urológián, nőgyógyászaton, orr-fül-gégészeten vagy a fogászaton találnak megoldást. Orr-fül-gégészeti vizsgálat része lehet az orrmelléküreg röntgenvizsgálata, ha arcüreggyulladás lehetősége merül fel. Nemcsak a gyulladt fog, de a parodontózis (a fogíny gyulladásos betegsége) is lehet gyulladásos góc. A góckutatás részét képezi a vizelettenyésztéses vizsgálat, férfiaknál a prosztata-,  nőknél a már említett nőgyógyászati vizsgálat. Hasiultrahang-vizsgálatot is gyakran végeznek gyulladást keresve a szervezetben.

Olyan súlyos kórképek, mint a vérmérgezés, szívbelhártya-gyulladás (a szív belső felszínét alkotó szövet egy részének kórokozók által okozott gyulladásos elváltozása – a szerk.), vesegyulladás, ízületi gyulladás, ízületi fájdalmak hátterében banális gyulladásos elváltozások, gócok bújhatnak meg. Lehetnek tünetszegények, de okozhatnak enyhe tüneteket is, amelyekkel a beteg nem fordul orvoshoz. Korábbi felfedezésnél azonban könnyebben kezelhetők lennének. Ezért fontos a góckutatás.


Visszatérő orbáncot, illetve felszínes alsó végtagi visszérgyulladást fenntarthat a lábujjak vagy lábkörmök gombás fertőzése. Utóbbi gócra először gyakran nem is gondolnak az orvosok, hiszen nincs mindig idő tetőtől talpig átvizsgálni a beteget. Ilyenkor azonban nem elegendő csak az antibiotikum, gombaellenes terápiát is kell adni a végleges megoldáshoz.

 Góc a szájban

– A fogorvosom intett, hogy félévente menjek vissza hozzá ellenőrzésre – mondja [namelink name="Tóth Ágnes"] 22 éves egyetemista. Szépek, de könnyen romlók a fogai, rengeteg fogászati kezelésen van túl.


– Kicsit sűrűnek tartottam a felülvizsgálatot, de kiderült, megéri. Ennyi idő alatt már bőven elkezdett szuvasodni az egyik fogam. Időben kezeltük, és még nem is fájt. Nem alakult ki gyulladásos góc a számban. Korábban a gyulladt bölcsességfogam miatt nagyon sokáig hullott a hajam. Ijesztő volt! Viszont a fogam nem fájt, így csak alapos ellenőrzés után derült ki, hogy ciszta van alatta, az a ludas – meséli tapasztalatait Ági.

Elhanyagoljuk a fogainkat

 De mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki gyulladásos gócpontok a testünkben? Hogyan vesszük észre ezeket?

 

Fejfájásunk hátterében meghúzodhat valamilyen fogászati probléma is. Fotó: Dreamstime

Fejfájásunk hátterében meghúzodhat valamilyen fogászati probléma is. Fotó: Dreamstime

– A leggyakoribb gyulladásos gócok fogászati, orr-fül-gégészeti, nőgyógyászati, urológiai eredetűek – mutat rá

[namelink name="dr. Lencse Gerda"]. Az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika belgyógyász-nefrológusa és dializáló szakorvosa ezért hangsúlyozza, miért olyan fontos az éves fogászati ellenőrzés. Sajnos a magyar lakosságnak elég elhanyagolt a fogazata. Se pénzük, se idejük a rendszeres vizsgálatokra.


Az Aranyklinika orvosa a tünetekről beszél: – Gócos folyamat miatt távoli szervekben is felléphet gyulladás – kóros elváltozás. Például egy gyulladt fog vagy garatmandula okozhat vesegyulladást, amelynek jele lehet fehérje vagy vér megjelenése a vizeletben gyors vérnyomás-emelkedéssel – mondja dr. Lencse Gerda. Hozzáteszi:  – Fejfájásnál lehet orrmelléküreg-gyulladás vagy fogászati ok a háttérben. Lehet, hogy nem gondol rá a laikus ember, de felnőttkorban is lehet góc a krónikusan gyulladt mandula. Egyszerű tünet, mint például a hajhullás utalhat a szervezetben meghúzódó gyulladásos folyamatra.

Figyeljünk testünk jelzéseire!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ami a beteg számára a könnyebb út, és az egészségügy számára is kevésbé megterhelő. El kell menni az éves fogászati, nőknél nőgyógyászati ellenőrzésre! Ha behívnak mellkasvizsgálatra, annak is tegyünk eleget! Ha az emberek már akkor elmennének orvoshoz, amikor valami furcsa tünetet észlelnek magukon, akkor megelőzhetők lennének a gócos betegségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában