Járvány

2020.05.01. 11:16

Gion Gábor: a világon egyedülálló a magyar hitelmoratórium (videó)

A hiteltörlesztések felfüggesztése a lakosságot és vállalkozásokat is tehermentesíti – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Gion Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a folyószámlahitelt és a hitelkártyahitelt a magas kamatok miatt lehetőleg törlesszék az ügyfelek.

A tájékoztató itt megtekinthető:

Gion Gábor kitért arra, hogy a moratórium ellenére

a lakosság 40 százaléka és a vállalkozások 30 százaléka továbbra is fizeti a hiteleit, ami azt mutatja, hogy most sokkal erősebb a lakosság és a vállalkozások pénzügyi helyzete, mint a 2008-as válság idején volt.

Hozzátette: a lakosság megtakarítási rátája az éves jövedelem 12 százaléka, ami a legmagasabb arány az Európai Unió tagállamai között.

A kormányzat által bevezetett hiteltörlesztési moratórium világszinten is egyedülálló, mert nem csupán a igazolt krízishelyzetben lévők vehetik igénybe, hanem általános, továbbá az év végéig mentesít a hitelek törlesztése, alól, miközben a környező országokban ezt az intézkedést csupán 3 hónapra vezették be

- mondta Gion Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedés a folyószámlahitelekre, illetve a hitelkártyákra is vonatkozik. Ugyanakkor azt ajánlotta, hogy ezeket a hiteleket a lehetőség szerint mindenki törlessze, mert e termékek kamata nagyon magas.

Amennyiben valaki jelezte a bankjának, hogy a moratórium ellenére továbbra is törleszteni szeretne, ám később mégis nehéz helyzetbe kerül, bármikor igénybe veheti a moratóriumot – tette hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában