Ország-világ

2017.07.06. 16:06

Gázfolyosót szeretnének a lengyelek a Balti-tengertől egészen az Adriáig

Lengyelország az ország északnyugati határától egészen a horvátországi Krk szigetéig húzódó, egységes gázfolyosó létrehozását szeretné elérni.

Ezt csütörtökön Varsóban, a Három Tenger Kezdeményezés (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia) államfői csúcstalálkozóját megnyitó beszédében  jelentette ki [namelink name="Andrzej Duda"] lengyel elnök.


Duda elmondta, hogy három területen, a befektetések és az infrastruktúra terén, valamint az egységes álláspontok kialakításában remél előrelépést a térség országainak együttműködésétől. 


A vendégként jelen lévő [namelink name="Donald Trump"] amerikai elnök leszögezte, hogy országa soha nem fogja a térség országait az energiaellátáson keresztül zsarolni, és nem fogja megengedni, hogy ezt bárki más megtegye. Trump tudatta: büszke arra, hogy a régió energiához jut az Egyesült Államokból, miután Lengyelországba, a swinoujsciei gázkikötőbe a múlt hónapban megérkezett az első amerikai cseppfolyósítottföldgáz-szállítmány. 


Trump áttörésnek nevezte a csúcstalálkozót, amely új fejezetet nyit az olcsó energia szabad piacának történetében. Az amerikai elnök az energiapiacok megnyitása és a piaci akadályok lebontása mellett érvelt, s egyúttal úgy vélte, hogy a 12 térségbeli országban megvan a szükséges potenciál ennek elérésére.


A lengyel államfő nagyra értékelte, hogy Donald Trump tisztában van a térség jelentőségével, s kiemelte, hogy a Három Tenger Kezdeményezés országai az Európai Unió tagállamainak harmadát teszik ki.


Trump az energiaellátás mellett a fegyverszállítások terén is az együttműködés elmélyítését javasolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában