Ország-világ

2014.08.12. 08:21

Folytatódtak az amerikai légicsapások Északnyugat-Irakban

Az amerikai közleményből nem derül ki, hogy a csapásoknak volt-e áldozatuk. A harci gépek sértetlenül fejezték be a műveletet.

Újabb célzott légicsapásokat hajtott végre az amerikai légierő hétfő éjjel Irak északnyugati részében, a korábban kurdok ellenőrizte, de nemrégiben iszlamista szélsőségesek kezére került Szindzsár város környékén, ahol a jazidi kisebbséghez tartozók ezrei rekedtek a hegyekben.

Az amerikai közlemény szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport négy ellenőrző pontját támadták. Ezeket meg is semmisítették vagy súlyosan megkárosították az IÁ használatában álló járművekkel együtt.

A közlésekből nem derül ki, hogy a csapásoknak volt-e áldozatuk. A harci gépek sértetlenül fejezték be a műveletet.

Szindzsár körzetében a menekültek körében humanitárius katasztrófa kialakulása fenyegetett a víz- és élelemhiány miatt. Ezt azonban sikerült enyhíteni a napokban ledobott segélycsomagokkal.

Irakkal kapcsolatos hétfő esti nyilatkozatában [namelink name="Barack Obama"] elnök úgy értékelte, hogy az amerikai gépek eddigi légicsapásai sikeresek voltak, és az Egyesült Államok hozzájárult ahhoz is, hogy a hegyekben rekedt rászorulók humanitárius segítséghez jussanak.

Az amerikai hatóságok hétfőn azt is bejelentették, hogy New York nemzetközi repülőterén őrizetbe vettek egy amerikai állampolgárt, akit az Iszlám Állam támogatásával gyanúsítanak. A 44 éves férfi több hónapos libanoni utazásról tért vissza, és sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy fegyvereket csempészett a szélsőséges szervezetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában