Ország-világ

2014.11.22. 18:15

Földrengés Japánban és Kínában

Japánban többen megsebesültek, Kínában pedig egy ember meghalt, amikor szombaton mindkét országban egy-egy földrengés történt.

A Japán középső részén lévő Nagano prefektúrában 6,8 erősségű földmozgást észleltek helyi idő szerint este tíz óra tájban (közép-európai idő szerint délután). A rengés középpontja tíz kilométeres mélységben volt, két erős utórengés követte. Néhány ember megsebesült, ugyanakkor nem jeleztek szökőárveszélyt. A fukusimai erőművet korábban üzemeltető vállalat, a Tokyo Electric Power (Tepco), amelynek kezelésében van a szombati földrengés középpontjától nem messze lévő Kasivadzaki-Kariva erőmű, ellenőrzéseket hajtott végre a létesítményben, bár hét reaktora jelenleg nincs működésben, kettőt viszont mihamarabb szeretnének újraindítani.

Ugyancsak rengett a föld a Kína délnyugati részén fekvő Szecsuán tartományban. A 6,3 erősségű rengés Kangting (Kangding) megyét rázta meg helyi idő szerint délután öt óra tájban. A fölmozgás középpontja 18 kilométeres mélységben volt. A lakóházak erősen megremegtek, sok ablaküveg betört, egy asszony életét vesztette.

A 2008. május 12-i, nyolcas erősségű rengés mintegy 70 ezer ember halálát okozta Szecsuán tartományban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában