Egyedülálló intézkedés

2020.10.13. 16:57

Fidesz: ha a baloldalon múlna, már most sem lenne hitelmoratórium

Ha a baloldalon múlna, már most sem lenne hitelmoratórium – írta a Fidesz keddi közleményében.

A nagyobbik kormánypárt Varju Lászlónak, a DK alelnökének azon kijelentésére reagált, miszerint a kormány átverte az embereket, amikor azt ígérte, hogy a hitelmoratórium lejárta után nem fognak nőni a törlesztőrészletek.

A Fidesz közleménye szerint,

elképesztő, hogy azok papolnak hitelmoratóriumról, akik egyszer már nemet mondtak az intézkedésre, veszélybe sodorva ezzel a családok életszínvonalát és a munkahelyeket.

Ezt az bizonyítja, hogy amikor a veszélyhelyzet megszűnt, a baloldal Gyurcsány irányításával nem volt képes támogatni az átmeneti szabályokat, így többek között a hitelmoratórium év végéig történő meghosszabbítását sem írták.

Ugyanakkor, a védekezés elősegítése helyett most is kamuhíreket gyártanak tették hozzá.

A Fidesz közlése szerint a fizetési moratórium 1,6 millió magyar embernek és több mint 60 ezer vállalkozásnak nyújt segítséget, mintegy 2000 milliárd forint értékben.

A Fidesz ezért továbbra is kiáll a kormány világszerte is egyedülálló intézkedése mellett és kész minden támogatást megadni, ahhoz, hogy a családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a bajba került vállalkozók esetében, januártól további hat hónappal meghosszabbítsuk a moratóriumot

tartalmazza a közlemény.

Pénzügyminisztérium: valótlan híreket terjeszt a DK a hitelmoratóriumról

Félrevezető, valótlan híreket terjeszt a Demokratikus Koalíció (DK) a hitelmoratóriumról, ugyanis a párt által közöltekkel ellentétben a fizetési moratórium miatt a törlesztőrészletek nem növekedhetnek közölte a Pénzügyminisztérium kedden.

A tárca Varju Lászlónak, a DK alelnökének azon kijelentésére reagált, miszerint a kormány átverte az embereket, amikor azt ígérte, hogy a hitelmoratórium lejárta után nem fognak nőni a törlesztőrészletek. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy mindazoknak emelkedik a törlesztőrészlete, akik változó kamatozású hitelt vettek fel.

A Pénzügyminisztérium a közleményében azt írta:

a változó kamatozású hiteleket érintő növekedés vagy csökkenés a moratórium igénybevételétől teljesen független.

A tárca sajnálatosnak tartja, hogy miután az MSZP vasárnap az uniós munkahelyvédelmi hitelprogramról terjesztett álhíreket, a DK kedden a több mint 1,6 millió ügyfelet segítő hitelmoratóriumról terjeszt valótlan információkat.

Nyomatékosan kérjük a baloldal képviselőit, hogy ne gátolják a járvány elleni védekezést hangulatkeltő és a riogató akciókkal, álhírekkel

fogalmaztak.

Magyarázatképpen hozzáfűzték: a fizetési moratórium alatt a futamidőt úgy kell megnövelni, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen, az elhalasztott kamattal együtt ne haladja meg az eredeti törlesztőrészlet összegét. A változó kamatozású hiteleknél a kamat kamatperiódusonként így a moratórium ideje alatt is változhat, ez az emelkedés azonban a moratórium igénybevételétől teljesen független.

A kamatváltozás miatti emelkedés körülbelül 5-6 százalékot jelenthet, nagyságrendileg 4-5 ezer forintot, ami jelentősen kisebb a devizahiteleknél korábban tapasztalt akár 20-40 ezer forintos emelkedésnél

írták.

Ugyanakkor a fizetési moratórium nagy segítséget jelent a családoknak. Az érintett háztartások 59 százaléka élt a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, vagyis 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millió veszi igénybe a kedvezményt sorolták.

A családok 41 százaléka, akik tudják teljesíteni a törlesztést, változatlanul fizetik a hitelüket

tartalmazza a minisztérium közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában