Ország-világ

2019.06.08. 22:34

Ferenc pápa vezette a pünkösdi virrasztást a Szent Péter téren - fotók

A nagyvárosokban élő szegények, rászorulók segélykiáltásának meghallására szólított fel Ferenc pápa a pünkösdi virrasztáson mondott beszédében a Szent Péter téren szombat este.

MTI

 A katolikus egyházfő vezette pünkösdi vigílián hagyományosan a római egyházmegyében szolgáló papok és az olasz főváros plébániáinak hívei vettek részt, összesen mintegy ötvenezren. Jelen volt Virginia Raggi római főpolgármester is. Hívők és turisták esernyővel a kezükben hallgatták a pápát, így védekezve a tűző nap ellen. Ferenc pápa Róma városához intézte szavait, hangsúlyozva, hogy "le kell hajolni" azokhoz a testvérekhez, akik hiába kiáltanak segítségért, szavukat senki sem hallja meg.

Ferenc pápa vezette a hagyományos pünkösdi virrasztást a Szent Péter téren. Fotó: MTI - GALÉRIA

"Nemcsak szemünket, fülünket kell megnyitni, hanem a szívünket is" - mondta a pápa. Hozzátette: azt szeretné, ha a Rómában élők otthonuknak éreznék a fővárosban szolgáló egyházat, amely szavai szerint "pluszt" jelenthet a rómaiak számára irgalmasságban, emberségben, szeretetben. A szertartás során a húsvéti gyertya lángjával további mécseseket gyújtottak meg, amelyeket hétágú gyertyatartóban helyeztek el a Szentlélek hét ajándéka jelképeként. A hét gyertya közül az elsőt egy pap és egy diakónus, a másodikat egy szerzetes és egy szerzetesnő, a harmadikat egy nagyapa és unokája, a negyediket két menedékkérő és a Caritas önkéntesei, az ötödiket két egyetemista, a hatodikat egy olasz család tagjai, a hetediket katekumenek és bérmálkozó gyerekek helyezték el.


A virrasztás után a hívők a Vatikántól az Isteni szeretetről elnevezett, ismert római kegyhelyre zarándokoltak át. Vasárnap délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter téren mutatja be a pünkösdi nagymisét. Vasárnap délben a római Pantheon 43 méter magas tetőnyílásából több ezer vörös rózsaszirmot szórnak le római tűzoltók a Szentlélek alászállása jelképeként. Pünkösdhétfő nem piros betűs ünnep Olaszországban az 1969-es liturgiai naptárreform óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában