Ország-világ

2021.01.31. 15:49

Ferenc pápa meghirdette a nagyszülők és az idősek egyházi világnapját

A kijelölt dátum július utolsó vasárnapja lesz, Szent Joachim és Anna ünnepnapja, akik a bibliai hagyomány szerint Jézus nagyszülei voltak.

A családnak szentelt esztendőben a katolikus egyház bevezette a „gyökereket őrző” nagyszülők és idősek ünnepnapját, amelyet július negyedik vasárnapján ünnepelnek meg – jelentette be Ferenc pápa vasárnap déli beszédében.

A katolikus egyházfő azt mondta, a nagyszülők gyakran feledésbe merülnek. Úgy fogalmazott: „Elfelejtjük, hogy mekkora gazdagságot jelent a gyökerek őrzése és az, hogy e gyökerek tovább éljenek a további nemzedékekben”. A 84 éves pápa szerint ilyen értelemben az öregség ajándék.

Az egyházfő bejelentését a vatikáni Világiak, család és élet dikasztériumának közleménye kísérte. Ebben az áll, hogy idéntől kezdve a katolikus egyház egészében új világnapot vezetnek be, amelyet a nagyszülőknek és időseknek szentelnek. A kijelölt dátum július utolsó vasárnapja lesz, Szent Joachim és Anna ünnepnapja, akik a bibliai hagyomány szerint Jézus nagyszülei voltak.

A dikasztérium emlékeztetett, hogy a 2021-es esztendőt az egyház a családnak szenteli a családról tartott püspöki szinódust követő apostoli buzdítás, a Szeretet öröme című pápai dokumentum útmutatása szerint. A család éve március 19-én, Szent József ünnepnapján veszi kezdetét.

A vatikáni hivatal halaszthatatlannak nevezte az időseknek szentelt pasztorációt minden keresztény közösségben. Az idősek korosztályát „lelki és emberi gazdaságként” jelölte meg, amelyet szembehelyezett a mai világban tapasztalt, az időseket „selejtező” kultúrával.

A dikasztérium bejelentette, hogy számos kezdeményezéssel készül a nagyszülők és idősek világnapja előkészítéseként.

Ferenc pápa, ha a járványhelyzet addigra megengedi, nyáron személyesen készül vezetni az idősek első világnapját a Szent Péter téren tartandó ünnepléssel – tette hozzá a közlemény.

A Vatikáni Rádió kommentárja emlékeztetett, hogy Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza az időseket övező hálátlanság „légüres terének” betöltését.

„Mi idősek emlékeztethetjük az ambiciózus fiatalokat arra, hogy a szeretet nélküli élet kietlen. Mi mondhatjuk el a félelmet érző fiataloknak, hogy a jövőtől való szorongás legyőzhető. Mi taníthatjuk meg a saját magukba szerelmes fiataloknak, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni” – idézte Ferenc pápát a vatikáni sajtó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában