Ország-világ

2020.08.07. 17:28

Farkas Örs: a Demszky-korszak cégeit hozná helyzetbe Karácsony Gergely

„Karácsony Gergely a héten egyértelműen elmondta egy tv-műsorban, hogy a Főváros azért akarta (egyébként 2015 óta érvényben lévő) jogszabály ellenére a közbeszerzést kiírni a Lánchíd felújítására, mert úgy a Demszky-korszak cégeit helyzetbe hozhatja„ – írja közösségi oldalán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője tájékoztatót tart a nemzeti konzultációról Budapesten 2020. augusztus 5-én.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Farkas Örs a Hír TV Magyarország élőben című műsorának volt a vendége, ahol többek között a Lánchíd felújítása körüli ügyről is szó volt – írja az Origo.

Sokáig kellett arra várni, hogy a Lánchíd felújítására kiírja a közbeszerzési eljárást a Főváros. Amikor viszont ez végre megtörtént, a közbeszerzési hatóság visszadobta, mert 10 éves referenciaidőszakot jelöltek meg a kiírásban nyolc helyett. Karácsony Gergely főpolgármester viszont azzal érvelt, hogy az elmúlt nyolc évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten. Karácsony szerint a hatóság döntése szűkítené a pályázatra jelentkező cégek körét.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője azonban elmondta, hogy van egy közbeszerzési törvény, ami 2015 óta a kapcsolódó kormányrendelettel együtt hatályban van. Farkas Örs leszögezte: öt évvel korábban nem azért fogadtak el közbeszerzési törvényt, hogy Karácsony Gergelyt később rossz helyzetbe hozzák.

Hozzátette: a jogszabályt nem mellesleg az európai uniós jogharmonizáció keretében alkotta meg a magyar kormány.

Karácsony Gergely szerint ez azért sajnálatos, mert egyébként van egy cég vagy cégcsoport, amit ő szeretett volna, ha elindul.

Farkas Örs feltette a kérdést: ha a miniszterelnök mondott volna ilyet bármikor egy közbeszerzésnél, mit kapott volna érte? A baloldal szereplői azonban most nagyon elnézőek Karácsony kijelentésével kapcsolatban. Kiemelte: a transzparenciát és a tisztakezűséget hirdető főpolgármester arról beszél, hogy ő szeretne egy cégcsoportot helyzetbe hozni, de ezt a törvények tiltják, amit azért megpróbáltak áthágni, de nem sikerült, ezért politikai üldöztetést kiáltanak.

Borítókép: Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője tájékoztatót tart a nemzeti konzultációról Budapesten 2020. augusztus 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában