Ország-világ

2017.10.04. 21:00

Fájni fog a kötelező csere! Egymillióba kerülhet az új gázkazán

Hidegzuhannyal érhet fel, ha szakember szerint menthetetlen a régi típusú gázkazán. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete szerint ötszázezer háztartást érint az új szabályozás. Ha elkerülhetetlen a csere, milliós tétel lehet a procedúra.

munkatársunktól

Ha már menthetetlen az évtizedekkel ezelőtt beszerelt készülék, hosszadalmas, és méregdrága procedúra veszi kezdetét. Nem elég ugyanis, hogy új készüléket kell venni, a nemrég hatályba lépett gázrendelet előírásai szerint kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel.


A szabályozás viszont komoly gondot jelenthet azoknál a fogyasztóknál, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen vagy úgynevezett ALU egyedi füstgázelvezetésen keresztül történik. Ugyanis a szabály értelmében, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a kazáncsere- és kéményátalakítás költségét, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be.


A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete korábban úgy számolt, hogy a hazai társasházak 95 százaléka nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel, számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 90 ezer műszakilag problémás kéményt kellene azonnal lecserélni, amely összesen ötszázezer háztartást érint. Korábbi kalkulációk szerint egy 40 lakásos társasháznál a kéményfelújítás költsége 150-250 ezer forintos tétel, háztartásonként.


Bővebb információkat a Pénzcentrum oldalán olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában