Ország-világ

2016.11.02. 16:34

Ezrek tüntettek Dél-Afrikában az államfő ellen

Ezrek tüntettek szerdán a Dél-afrikai Köztársaság fővárosban, Pretoriában a több pénzügyi botrányban is érintett Jacob Zuma elnök lemondását követelve, a rendőrség villanógránátokat és vízágyút vetett be a tömeg feloszlatására.

A tiltakozások annak hatására robbantak ki, hogy az egyik állami felügyeleti szerv elkészítette jelentését, amely szerint Zuma állítólag üzleti érdekeinek megfelelően befolyásolta a kabinet tagjainak kiválasztását. Az államfő - ügyvédjének szerdai közlése szerint - visszavonta a dokumentum megjelenését akadályozni hivatott indítványát, s a jelentést egy bírósági ítélet nyomán várhatóan még délután nyilvánosságra hozzák.


A pretoriai székesegyházban szerdán összegyűlt üzletemberek és egyházi vezetők is Zuma távozására szólítottak fel. Kijelentették: az elnökhöz köthető állítólagos korrupciós ügyek aláássák Afrika legnagyobb, jelenleg gyengélkedő gazdaságát, illetve az apartheid rendszer bukása után, 1994-ben megszületett alkotmányt.


A nap folyamán az ellenzék két legnagyobb pártja - a Föderativ Demokratikus Független Szövetség és a Gazdasági Szabadságharcosok - külön-külön is tartott tiltakozó megmozdulást.


Ha ténylegesen fény derül az újabb, a dél-afrikai kormány legmagasabb szintjén megmutatkozó törvénytelenségekre, az fokozza a nyomást Zumán, aki idén az alkotmánybíróságnak egy ítélete nyomán már nyilvános bocsánatkérésre kényszerült. A testület ugyanis úgy határozott, hogy Zumának saját vagyonából vissza kell fizetnie a magánrezidenciájára fordított közpénz egy részét.


Az államfő az adófizetők pénzéből 246 millió randos (mintegy 5 milliárd forint) felújítási munkákat - sokáig fenntartott magyarázata szerint "indokolt biztonsági fejlesztéseket" - hajtott végre nkandlai birtokán. Ennek keretében úszómedencét, fogadószalont, marhakarámot és baromfitelepet is építtetett a rezidenciához. Az úszómedence "tűz esetére fenntartott víztározóként" szerepelt a biztonsági fejlesztések között. Az ellenzék a történtek miatt már akkor Zuma távozását követelte.


Az 1994 óta kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) augusztusban a helyhatósági választásokon több helyen vereséget szenvedett, többek között az elnökkel kapcsolatos elégedetlenség miatt.

Címkék#dél-afrika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában