Terrorizmus

2020.06.05. 13:46

Ezernél több civilt megöltek a Kongói DK-ban az elmúlt hónapokban

Ezerháromszáz civil halálos áldozata volt az elmúlt hónapokban a Kongói Demokratikus Köztársaságban a különböző fegyveres csoportok és a biztonsági erők közötti összecsapásoknak, amelyek miatt több mint félmillió ember kényszerült lakhelye elhagyására – írta Genfből keltezett pénteki közleményében az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Michelle Bachelet jelentésében kiemelte, hogy egyes esetekben tömeges mészárlások más jogtalanságok, jogsértések történtek, amelyek kimerítik az emberiesség elleni, illetve a háborús bűntettek fogalmát.

Mint írja: felháborította, hogy megnőttek a fegyveres csoportok, valamint a katonai erők és a rendőrség arra adott válaszcsapásaik során elkövetett, az ártatlan civilek ellen érő brutális támadások száma. A szemben álló felek egyaránt követtek el súlyos jogsértéseket, gyilkosságokat szexuális erőszakcselekményeket. Ezek az esetek nem csak kifogásolhatóak, de egyben megrendítik a lakosságnak a civil hatóságokba és a hadseregbe vetett bizalmát tette hozzá.

A dokumentum szerint az áldozatok száma erősen megnövekedett három tartományban az ország keleti részén Ituriban, Észak-Kivúban és Dél-Kivúban az elmúlt hónapokban. Az elterjedt cselekmények katasztrofális következményekkel jártak a civil lakosságra nézve.

A fegyveres csoportok kegyetlenkedéseket és mészárlásokat követtek el, a biztonsági erők is felelősek az emberi jogok súlyos megsértéseiért ezekben a tartományokban, akárcsak másutt az országban. Ezeknek az erőszakos cselekményeknek következtében emberek ezrei választották a menekülést.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, Marta Hurtado a dokumentumból idézve elmondta, hogy több mint négyszázezer ember kényszerült lakhelye elhagyására Észak-Kivúban, míg Dél-Kivúban idén januárja és májusa között az erőszak miatt száztízezer ember, többségében nők és gyerekek váltak földönfutóvá.

A közép-afrikai ország forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek főleg a kobalt és az arany kitermelésének ellenőrzéséért. A térségben egyes becslések szerint 160 fegyveres csoport mintegy 20 ezer harcosa tevékenykedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában