Ország-világ

2015.06.22. 20:53

Ez történik, ha sokáig használ okostelefont

Egy nemrégiben elkészült kanadai kutatás szerint az okostelefonok használata hosszú távon rossz hatással lehet az ember memóriájára, sőt az intelligenciájára is. A szegedi szakember úgy látja, ez épp fordítottan igaz.

Pavló Péter

A Computers in Human Behavior című neves szaklapban megjelent kutatási eredmény szerint a kanadai Waterlooi Egyetem pszichológusai 700, az okostelefonját sűrűn használó ember agyi aktivitását vizsgálták.

A szakemberek úgy látják, az alanyok hasonló tudással rendelkeztek, mint néhány évvel korábban, ám jóval kevesebb mindent voltak hajlandóak megjegyezni, mint a kutatás megkezdése előtt, ráadásul a problémák megoldásában rosszabbul teljesítettek.

 

Árad az infó az okostelefonból.

Rengeteg információ elérhető, de nekünk kell kiválasztani a megfelelőt.


– Ez nem azt jelenti, hogy butábbak lennénk, sőt – véli [namelink name="dr. Engelhardt József "] szegedi neurológus. – Úgy gondolom, a folyamatos mobilhasználat az intelligenciát inkább növeli, mivel így sokkal rövidebb idő alatt sokkal több információhoz juthatunk hozzá. Sokak szerint ezek a készülékek a memória romlásához vezetnek, hiszen nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy megjegyezzünk dolgokat – például telefonszámokat.

A problémák megoldásánál sincs kevesebb dolgunk, hiszen ha ezekkel az eszközökkel rá is keresünk a megoldásra, a több tucat közül nekünk kell eldöntenünk, melyik a helyes – mondja a neurológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában