Ország-világ

2019.02.10. 18:31

Évértékelő 2019 - A pártok reagálása

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt évtized legnagyobb hatású évértékelője volt a vasárnapi.

mti


Kocsis Máté: az elmúlt évtized legnagyobb hatású beszéde hangzott el


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt évtized legnagyobb hatású évértékelője volt a vasárnapi. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében többi között arról beszélt, hogy nemzeti büszkeségünknek gazdasági alapja is van, és egy hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. Kocsis Máté az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a magyar kormány a családok támogatásáról szóló döntéseivel egész Európa számára is világossá tette, hogy a bevándorlással szemben a gyermekvállalást helyezi előtérbe. A családok anyagi támogatásáról szóló mostani intézkedésekről pedig kijelentette: "a gyermekvállaláshoz soha ilyen mértékű segítséget egyetlen kormány sem biztosított még, nem csak Magyarországon, de Európában sem".


A Fidesz minden támogatást megad a bejelentett intézkedésekhez


A Fidesz kész minden támogatást megadni az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett intézkedések bevezetéséhez és a szükséges törvényalkotási munkához - közölte a nagyobbik kormánypárt az MTI-vel.


Hozzátették: az ellenzéki pártoknak ismét lesz lehetőségük, hogy végre a magyar fiatalok és gyermekes családok mellé álljanak. A kormányfő vasárnapi évértékelőjén hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. A Fidesz-frakció közleményében azt írta: 2010-ben, amikor a "balliberálisoktól" átvették a kormányzást, azt vállalták, hogy a gyermekes családokat minden erővel segíteni fogják. A gyermekek és a család védelme azóta még fontosabbá vált, hiszen "Európában éppen hatalomra tör az a politikai erő, amely bevándorlók betelepítésével és nem a családok támogatásával képzeli el Európa jövőjét" - emelték ki. Hozzátették: ehhez a bevándorláspárti oldalhoz politikai ellenfeleik is csatlakoztak.


DK: üres családpolitikai ígérgetés volt a beszéd


A Demokratikus Koalíció (DK) üres családpolitikai ígérgetésnek nevezte az Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjén elhangzottakat. A kormányfő beszédében egyebek mellett egy hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ország világosan értékelte a Fidesz családpolitikáját. Az elmúlt években 600 ezer magyar ment külföldre - zömében fiatalok -, lassan pedig eljön a kor, amikor külföldön több magyar születik majd, mint itthon. A párt nehezményezte, hogy Orbán Viktor beszélt bölcsődei ellátásról, miközben 2010-ben ő állította le a Gyurcsány-kormány bölcsődeépítési programját. Beszélt gyermekvállalásról, miközben 10 éve nem emelte a családi pótlékot, miközben országszerte hiány van gyerekorvosból, miközben épp most zárt be az ország legjobb koraszülött osztálya - hangsúlyozta. "Idén is egy beteges hazudozó évértékelőjét hallottuk" - értékelt a DK-s politikus.


"Valójában az idei év is a lopásról, az Orbán-család és a fideszes oligarchák gazdagodásáról, a lopott pénzen vett luxuséletmódjukról fog szólni, miközben az európai magyaroknak kuss a nevük a saját hazájukban" - fogalmazott. Az ellenállás idén is folytatódik - írta Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője.


Évértékelő - KDNP: Magyarországnak nagy lehetőségei vannak a fejlődésre


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjéből jól látható, hogy a magyar emberek közös erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarország előtt komoly lehetőségek állnak a fejlődésre. A kisebbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: tíz év közös, kitartó munkája után olyan intézkedésekről esett szó, amelyek hosszú távon biztosíthatják az ország jövőjét, végre látszik a lehetősége annak, hogy "lépésről lépésre eljussunk a szegénység teljes felszámolásáig". Hozzátették: a rendkívül nagyvonalú családtámogatási programok különösen biztatóak, hiszen Magyarország jövője a magyar családokon múlik. A miniszterelnök által meghirdetett hétpontos családvédelmi akcióterv ennek alapján határozza meg az ezzel kapcsolatos feladatokat. A KDNP kitért arra is: az európai parlamenti választás tétje, hogy meg tudjuk-e védeni keresztény kultúránkat a nyílt társadalmat hirdető gazdasági és politikai erők támadásaitól, amelyek fel akarják számolni a nemzetek Európáját.


Liberálisok: a fiatalok elhagyják az országot


A Magyar Liberális Párt szerint a magyar fiatalok a "kilátástalanság, a Fidesz szabadságellenes politikája, a brutális léptékű korrupció, a széteső egészségügyi ellátás és az egyre gyatrább oktatás miatt" tízezrével hagyják el az országot évről évre. A Liberálisok ezt a miniszterelnök vasárnapi évértékelőjére reagálva közölték az MTI-vel. Orbán Viktor beszédében többi között egy hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. A liberális párt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország problémája továbbra sem a bevándorlás, hanem a kivándorlás. Az elmúlt két ciklusban több mint 230 ezer ember hagyta el az országot. Többségük családalapítás előtt álló fiatal, magasan képzett szakember, értelmiségi vagy diplomás. Ez a Liberálisok szerint a Fidesz és Orbán Viktor felelőssége. "A miénk pedig az, hogy ennek a fiatalellenes politikának minél előbb véget vessünk" - írta közleményében a Magyar Liberális Párt.


Karácsony: Orbán megijedt az egységes ellenzéktől


Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök láthatóan megijedt az ellenzék egységes fellépésétől, ezért vette ilyen "közönségesre" a hangvételt. Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelő beszédében többek között arról beszélt, hogy a magyar ellenzék bevándorláspárti politikusok gyülekezete, akiket Soros György és az európai bürokraták tartanak lélegeztetőgépen. Kiemelte: azt kell hallanunk, hogy a zsidó származású képviselők listázása nem jelent antiszemitizmust, és aki ezt mondja, még főpolgármester akar lenni, "ahelyett, hogy csendben elkullogna a kertek alatt". "Erre csak annyit mondhatunk: szégyen!" - fogalmazott.


Karácsony Gergely - aki múlt héten nyerte meg az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Szolidaritás főpolgármester-jelölti előválasztását - az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "Bayer Zsolt kebelbarátja, az európai szélsőjobb fő szövetségese, minket biztos nem oktathat elfogadásból". A neki szóló üzenetről a Párbeszéd politikusa azt írta: a viszonválaszt a budapestiekkel, a "szabad város szabad polgáraival" közösen küldik majd októberben.


Ficsak: a kormány továbbra is aktívan cselekszik a magyar családok érdekében


A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) őszinte örömmel fogadja, hogy Orbán Viktor miniszterelnöke családvédelmi akciótervet jelentett be évértékelő beszédében - közölte a szervezet az MTI-vel vasárnap. Orbán Viktor ezzel is kinyilvánította: a kormány továbbra is aktívan cselekszik a magyar családok érdekében - áll a Király Nóra Ficsak-alapító által aláírt közleményben. Azt írta: a Ficsak osztja a miniszterelnök álláspontját, miszerint a családpolitikai intézkedések élvezik a magyar társadalom legmélyebb támogatását. Ezt minden idők harmadik legsikeresebb nemzeti konzultációja is igazolja, amelyhez csaknem 1 millió 350 ezer ember csatlakozott, és amelyen a válaszadók döntő többségének a véleménye megerősítette a kormány álláspontját a családpolitikai intézkedések folytatásának a szükségességéről - tette hozzá. Kiemelte továbbá, egyetértenek a kormány álláspontjával, miszerint az Európában jellemző demográfiai folyamatokra a családok támogatása a megoldás.


MSZP: Úgy tűnik Orbán retteg


Az MSZP szerint úgy tűnik Orbán Viktor miniszterelnök "retteg", és erre "bizony van is oka". Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelő beszédében többek között bejelentett egy hétpontos családvédelmi akciótervet. Emellett arról is beszélt, hogy az ellenzéki koalíció politikusai inkább komédiásoknak tűnnek, mint politikai vezetőknek, az Országgyűlésben fizikai erőszakot alkalmaztak, randalíroztak. Az MSZP erre reagálva közleményében azt írta: a komédiás maga Orbán Viktor, azonban az ő viccein már milliárdos barátain és családtagjain kívül senki nem képes nevetni. "Mintha már Orbán arcán is kezdene hervadni a mosoly". Egyre többet foglalkozik az ellenzéki összefogással, a baloldali főpolgármester-jelölttel - tették hozzá. Az ellenzéki párt szerint Orbán évértékelőjében "ismét felült a gyűlöletvonatra, jóízűt migránsozott, zsidózott szívének kedves dúsgazdag barátai előtt". Megjegyezték továbbá, hogy Orbán felesége, Lévai Anikó élete végéig mentesül majd az szja-kötelezettség alól, de szja-mentességet kap Áder János, Varga Mihály és Kósa Lajos felesége is.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában