bizonytalan időre

2021.05.15. 22:20

Etiópiában ismét elhalasztották a parlamenti választásokat

Előbb a koronavírus, most a fegyveres harcok gátolják a voksolást a térségben.

Etiópiában szombaton ismét elhalasztották a június 5-re tervezett parlamenti választásokat, miután néhány ellenzéki párt jelezte, hogy nem fog részt venni, illetve a Tigré tartományban zajló fegyveres konfliktus miatt abban a régióban eleve nem lehetne megrendezni még a voksolást.

A választásokat egyelőre bizonytalan időre halasztják. Az eredetileg tavaly augusztusra kiírt választásokat egyszer már elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Tigré tartományban viszont szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a kormánypártok ellen szavazott. Azt vetették a kormány szemére, hogy a járvány csupán ürügyül szolgált arra, hogy a választások elhalasztásával meghosszabbítsák a miniszterelnök hivatali idejét.

A térségben aztán november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatási hajtott végre a régióban. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed etióp kormányfő több alkalommal is fogadkozott, hogy szabad és tisztességes választásokat fognak tartani. Az ellenzék szerint viszont az ország még nem áll készen a választásokra, egy sor olyan biztonsági kihívás van, amelyeket egy választás nem oldana meg.

Az Európai Unió nemrég jelezte, hogy nem tud megfigyelőket küldeni a választásokra, mert az etióp kormány nem akar ebben együttműködni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában