dilemmák

2020.05.25. 20:14

Erővel mozdíthatják el posztjáról Sneider Tamást

Balczó nem vállalja, a Jobbik szerdán dönthet az országgyűlés alelnöki posztjáról.

Újabb belháború felé sodródik a Jobbik. A párt frakcióelnöksége szerdán dönthet arról, hogy Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea megtarthatják-e országgyűlési alelnöki és frakció- valamint bizottsági tagságaikat. A feszültségek miatt Balczó Zoltán visszalépett az országgyűlési alelnöki jelöltségtől – írja a Magyar Nemzet.

Balczó Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő egy Facebook-posztban közölte: lemond országgyűlési alelnöki jelöltségéről. Bár Balczó a posztjában ezt nem írja le, a szöveg alapján kijelenthető: Sneider Tamást csak erővel tudja elmozdítani országgyűlési alelnöki posztjáról a Jobbik frakciójának vezetése.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a frakcióegyeztetést hétfőről keddre, majd szerdára halasztotta a Jobbik képviselőcsoportja, ekkor születhet döntés Varga-Damm Andrea sorsáról is.

Balczó posztjában felidézi jelölésének történetét, amelyet a Magyar Nemzetnek adott rövid interjújában már elmesélt a nyilvánosság előtt:

A Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető közölte velem, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és engem szándékoznak a helyére jelölni. Hozzátette, a leváltás mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy én elfogadom-e a jelölést – hangsúlyozta Balczó.

A képviselő ezután egyeztetett Sneiderrel, akitől megkérdezte, hogy elvárja-e tőle a jelölés visszautasítását.

A megbeszélésünk alapján joggal számíthattam arra, hogy a váltás konfliktusoktól mentes folyamat lesz, és így a jelöltséget elfogadtam – írta Facebookon Balczó, hozzátéve, hogy ez téves elképzelés volt.

A parlamenti alelnöki személycsere kapcsán Balczó azt írta, hogy a képviselőcsoportnak nincs lehetősége a megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni. A személycsere feltétele, hogy

  • a hivatalban levő alelnök tisztsége megszűnjön, vagy
  • maga mondjon le, vagy
  • ki kell lépnie a képviselőcsoportból,
  • esetleg kizárják onnan, vagy
  • méltatlanná, alkalmatlanná válása esetén az Országgyűlés felmentheti.
  • Balczó szerint tehát, mivel Sneider lemondására eddig nem került sor, csak abban az esetben lenne lehetséges a kinevezése, ha a Jobbik volt elnökét kizárják a frakcióból, vagy kezdeményezik felmentését.

    Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását – írta a képviselő Facebook-posztjában. Balczó Zoltánt a Magyar Nemzet utolérte telefonon, a képviselő azonban nem kívánt nyilatkozni.

    A Jobbik vezetősége még a héten meghozza a döntést, hogy kibékül-e Sneiderrel és Varga-Damm Andreával, vagy pedig nyílt háború kezdődik a párton belül. Jelenleg a konfliktus eszkalálódása a valószínűbb, a Jobbik vezetősége ugyanis lehetetlen helyzetbe lavírozta magát a kommunikációjával: a párt Varga-Damm szakpolitikai döntése kapcsán már bocsánatot kért választóitól, így komoly presztízsveszteség nélkül aligha hátrálhat ki.

    Sneider esetében hasonló a helyzet, hiszen Jakab Péter elszánta magát a parlamenti alelnöki posztról való leváltása mellett.

    Sneider Tamás először egy pártigazgatói tisztségtől esett el, most pedig országgyűlési posztjáról akarják eltávolítani. Arról jelenleg nincs információ, hogy mi állhat Sneider eltávolításának szándéka mögött, ám a legvalószínűbb magyarázat az, hogy Jakab Péter félti pártbeli hatalmát a Jobbik volt elnökétől.

    Eközben a hétvégén történt még valami, ami feszültség növekedésének irányába mutat: a Jobbik elnöksége és a frakcióelnökség a párt választmánya előtt számolhat el a két vezető politikus eltávolításának indokairól. Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a párt Veszprém megyei elnöke, Kovács Rajmund kezdeményezte ezt a párt országos választmányának elnökénél, akinek a tagok harmadának támogató nyilatkozata esetén össze kell hívnia a rendkívüli gyűlést.

    Az elnökség elszámoltatásának kezdeményezése kétségkívül barátságtalan lépés.

    Ha ez megtörténik, azt fogja jelezni, hogy Sneidernek és Varga-Dammnak továbbra is komoly támogatottsága van a párton belül, Jakab Péter és helyettesei pedig nagyközönség előtt magyarázkodhatnak a döntéseik miatt.

    A konfliktus eszkalálódásának megakadályozására talán egyetlen mód mutatkozik: a párt vezetésének vissza kell vonnia az egyelőre nem hivatalosan meghozott személyi döntéseket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában