Épületszerkezetek

Melyek az előnyei a könnyűszerkezetes, a gerenda- és a hagyományos épületeknek?

Könnyűszerkezetes épületek

A könnyűszerkezetes épületekkel szemben a legtipikusabb érvek, hogy nem elég masszívak, a falak mozognak, nyikorognak, nem keltik igazi ház érzését. Sokan úgy vélik, hogy ezek az épületek nem elég időtállóak, a fa elkorhad (fa vázszerkezet alkalmazásánál) stb. Ezeknek az előítéleteknek az alapjául a nem megfelelő minőségben, műszakilag nem megfelelő módon készült, sokszor barkácsolt épületek rossz példája szolgál. A könnyűszerkezetes épületek tengerentúli dominanciája és gyors európai térhódítása önmagában bizonyíték arra, hogy a korszerű technológiák alkalmazásával, szigorúan ellenőrzött kivitelezéssel kiváló minőségű, tartós épületek építhetők.

Ma Magyarországon több cég kínál egymástól eltérő könnyűszerkezetes építési rendszert, amelyek lehetnek paneles és vázas rendszerűek. A favázas épületek időtállósága a párafékező, de ugyanakkor a szellőző rétegek gondos alkalmazásával biztosítható.
A paneleket lehetőség szerint saroktól sarokig gyártják előre, melyeket a helyszínen átmenő csavarokkal fogatnak össze. Már a gyártásnál el lehet helyezni a nyílászárókat, különleges belső és külső formák kialakíthatók. Az épület nagyságától függően a kész alapra egy illetve két nap alatt felállíthatók egy teljes épület panelfalai.

A vázas rendszerek közül a váz anyaga szerint megkülönböztethetünk fa- és fémvázas megoldásokat. A vázas rendszerű építkezésnél először a vázszerkezetet állítják össze, majd a rétegeket (ami a paneles rendszernél megtalálható) ezután szegelik, kapcsozzák fel, ez az úgynevezett „kanadai rendszer”. A fal teherbírását a fa vázoszlopok viszonylag sűrű elhelyezése biztosítja (50; 60; 62,5 cm). A falak merevségét a fa vázszerkezet kétoldali héjazása adja. A héjazás az a dolog, amiben egyes kivitelezők eltérnek. A falak belső illetve a válaszfalak mindkét oldalát OSB vagy fa forgácslap és gipszkarton lappal borítják. Vannak, akik ezeket a felületeket csak gipszkartonnal borítják. A fa vázoszlopok közé 10-14 cm-es üveg vagy kőzetgyapot szigetelés kerül, így az elkészült falak hőszigetelési értéke kétszerese a legkorszerűbb falazóblokkból készült falakénak. A falak külső oldalát szerkezeti elemként is számításba vehető OSB lap borítja. Lényegében minden megtalálható a vázas rendszerben is, csak a gyártási folyamat tér el.
Nem elhanyagolható szempont, hogy ezt a kiváló értéket 20 cm-es fallal biztosítani lehet, szemben a hagyományos, kívül-belül vakolt téglafal 40-42 cm-ével.

Tégla, Ytong

Ma a legkedveltebb építőanyagok közé soroljuk az égetett agyagot. A tégla természetes anyag, egyedülálló anyagszerkezettel, ami biztosítja, hogy az abból épített lakás minden, a jó lakóérzettel szemben támasztott elvárásnak megfeleljen.
A tégla speciális anyagszerkezete miatt nem engedi gyorsan lehűlni a helyiséget, a hőtároló képességük révén nehezebben engedik a külső forróság bejutását.

A téglafal szilárdsága révén ellenáll a külső és belső fizikai erőhatásoknak. A stabilitási és szigetelési tulajdonságait pedig nem befolyásolja a nedvesség. Nagy nyomószilárdságából adódóan a későbbiekben egyszerűen átalakítható, bővíthető.
A páraháztartásról szólva a téglaépületek igen jó jellemzőkkel bírnak. Egészségtelen, ha a lakásunk levegője túl száraz, de az sem kellemes, ha túl nedves. A tégla anyagszerkezetében lévő hajszálcsövek biztosítják, hogy a falazat felvegye a helyiség nedvességét, és adott esetben vissza is tudja adni. Ezzel automatikusan szabályozza a téglaház páraháztartását.

A tégla szerkezetéből adódóan alkalmas a külső vagy szomszédos lakótérből érkező hanghatások csillapítására. Speciálisan erre gyártott téglával olyan hanggátlás valósítható meg, amelynek eléréséhez egyébként bonyolult, többrétegű szerkezetre lenne szükség. Így nem zavarjuk a szomszédot, és ő sem zavar minket.
A mai korszerű téglafalazatból épült ház minimális karbantartást igényel. Otthonai lehetnek gyerekeinknek, unokáinknak, és értékét megőrizve a családi vagyon része is.
A falaktól rendeltetésüktől függő mértékű hő- és hangvédelmet, nedvesség-ellenállást, továbbá faraghatóságot, véshetőséget, szegezhetőséget, vakolattartást és kis térfogatsúlyt követelünk meg.

Gerendaházak

Az előírt fakezelési munkák (nedvességtartalom max.: 16%, sóoldattal átitatva) elvégzése után gyakorlatilag korlátlan az időtartama.
A modern lángmentesítő anyagoknak köszönhetően a faház tűzvédelmi besorolása alig rosszabb a kőépület paramétereinél. Szakszerű tervezéssel fából bármilyen nagyságú épület felépíthető.
Terhelhetőség: A függőleges oszlopoknak és az egymáshoz csapolással kapcsolódó elemeknek köszönhetően a faszerkezet teherbíró képessége nagyságrendekkel meghaladja a kőházét. Ezt igazolja az is, hogy a földrengésveszélyes területeken többnyire faházakat építenek.

A fával építkezés előnyei:
– a fának kiváló hőszigetelő képessége van, és a fával építkezés külön sajátossága, hogy a szerkezet lehetővé teszi bármilyen vastagságú szigetelő anyag beépítését.
– a faházak falainak felállítási ideje maximáltan egy hónapot vesz igénybe, itt az építtető rengeteg járulékos költséget tud megspórolni a hagyományossal szemben.
– a faházak építési költségei jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos házaké.
A tetőszerkezet hagyományos vagy kerettartós fa tetőszerkezet. A tetőfedés úgyszintén hagyományos, cserép illetve zsindely javasolt. A nyílászárók a megrendelő által közölt egyedi vagy típus nyílászárók.

4 tipp az olyan védekezéshez, ami nem gátolja a hatékony (táv)munkát
Az otthoni munka feladja a leckét a cégek IT-biztonsági részlegeinek.
Szalaiék megint kikaptak otthon, tarthatnak a kieséstől
Az éllovas Bayern München pedig 5-0-ra kiütötte a Fortuna Düsseldorfot szombaton.
Mintegy száz kistelepülésen alakítanak ki szolgálati lakásokat
A Magyar falu program 2019-ben indult.
Fiataloknak a trianoni békediktátumról
Centenáriumi emlékműsort és konferenciát rendez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Gyász
„Fáradt teste megpihenni tért, hosszú, s szép idő volt, amit Ő megélt. Türelmesen várt az Úr hívó szavára, s most Ő is belépett az örök hazába. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIPOS SÁNDOR életének 87. évében örökre megpihent. Temetése 2020. június 3-án, szerdán 16 órakor lesz a győrladaméri temetőben. Előtte engesztelő szentmise 15.15 órakor a helyi templomban lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Megpihent a Dolgos, Jó Apai Szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető Férj voltál, Drága Édesapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Drága Jó Édesapánk, Apósom, Nagypapám, Testvérem, Sógorom és Rokonunk, SZAKÁCS SÁNDOR életének 72. évében, hosszú betegség után örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. június 4-én, csütörtökön 16 órakor lesz a győrladaméri temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, NÉMETH ÁRPÁD ebergőci születésű, soproni lakos életének 77. évében, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése szentmisével egybekötve 2020. június 4-én 11 órakor lesz a soproni Szent György-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
BORÁROS BÉLA a győri virágpiac pecsenyesütőjének tiszteletére engesztelő szentmisét mondatunk a lelki üdvéért 2020. június 3-án 17 órakor a győr-újvárosi római katolikus templomban. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS ERZSÉBET 68 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a banai temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését, és koszorú helyett mindenki csak 1 szál virágot hozzon. Köszönettel: a Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁGI SÁNDORNÉ szül. Zsida Anita életének 53. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 3-án, szerdán 13 órakor lesz a horvátkimlei temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága férj, édesapa, nagypapa, TARNAI KÁROLY dekoratőr, süti papa 2020. május 27-én hosszú betegségben elhunyt. Temetését Szegeden tartjuk meg. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Életünk legszomorúbb napjára emlékezünk, Drága Gyermekünk VINCZE VIKTÓRIA KATALIN halálának 5. évfordulóján. Volt valaki, kiért átsírok sok éjszakát, Volt valaki, kit nem pótolhat senki más. Volt valaki, kit mindennél jobban szerettem, Volt valaki, kiért odaadtam volna az életem. Te voltál az életünk, az álmunk, Te voltál minden boldogságunk. Amióta nem vagy velünk, nehéz teherré vált az életünk. Amíg élünk örökké szeretünk, hiányzol nagyon, soha nem feledünk! Szerető szüleid
Fájó szívvel emlékezünk Drága Fiamra és Édesapánkra VARGA JÁNOS halálának 1. évfordulóján! Ha rád gondolunk, csak könnyezünk, nehéz teherré vált az életünk... Elmentél egy nyári napon, búcsúzni nem volt alkalom. Nagy a mi bánatunk, mélyebb mint a tenger, hogy is tud ennyit kibírni egy ember? Ha behunnyuk a szemünket, Téged látunk ragyogni, érezzük a könnycseppünket arcunkon lefolyni. Most egy csokor virág reszket a kezünkben. s megremeg a lábunk mikor sírodra letesszük. Ha itt lennél és kérdeznéd mi a bajunk, csak annyit mondanánk hiányzol nagyon. Szerető Édesanyád, Gyeremeid Andika, Bálint Unokáid: Lara, Ármin,Vejed Lali
Nehéz elfogadni: ennyi volt a közös emberi élet, ám az emlékek a lelkünkben továbbra is élnek! Tudattal tudjuk, véges a létünk, de lelkünkkel élünk, AKI VELÜNK EMLÉKEZNE GYÚJTSON EGY GYERTYÁT A MA EGY ÉVE ELHUNYT lányomra BANKÓ HENRIETTE szül. Galba Henriette-re Szerető Édesanyád, fiad Márk Hiányzol!
Összetört szívvel emlékezünk Drága Gyermekünk MÓRICZ TAMÁS halálának 1. évfordulójára! A fájdalom amit érzünk irántad leírhatatlan! Nagyon nagyon hiányzol! Hiányzik az a mosolygós arcod. Az a mérhetetlen szeretet ami belőled áradt! Az a drága jó szíved mindenki felé. Élet viteled mottója! Nem az számít mid van, az számít ki vagy! Örökké szeretni fogunk! Anyu, Apu, Testvéred és a kislányod
Szomorú szívvel emlékezünk ID. KOVÁCS SÁNDOR (Csikos) születésének 70. és halálának 17.évfordulójára. Bennünk él egy arc, egy meleg tekintet, egy simogató kéz, egy sóhaj, egy lehelet. Bennünk él a múlt, a végtelen szeretet, amit tőlünk senki, soha el nem vehet. Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk KOLTAI KÁROLYNÉ halálának 17. évfordulójára. Nem múlnak el ők, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek. Férjed, fiaid, menyed és unokáid
In Memoriam Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VARGA ANDREA halálának 1. évfordulójára Egy váratlan percben életed véget ért, mint vihar a rózsát, a halál tépte szét. Hosszú útra mentél búcsút nem intettél. Ha elfáradsz utadon, pihenj meg egy percre, tekints le az itt maradt bánatos szívekre. Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké él szívünkben a Rád emlékezés. Szerető családod! Nyugodj békében! Akik ismerték és szerették kérjük gyújtsanak egy gyertyát az emlékére!
IN MEMORIAM SZALAI ANDRÁS Tanár Úr halálának 7. évfordulójára. „Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, csak egy sugarat hagytál: sz emlékedet. Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amitől tőlünk senki soha el nem vehet. Eszünkbe jutnak az együtt töltött napok, fülünkben újra megcsendül a hangod. Könnyes szemmel nézünk fel az égre, szeretünk Téged most és mindörökre.” Szerető családod SZALAI ANDRÁS Tanár úr halálának 6. évfordulója „Nincs nap, sem óra, hogy rád ne gondolnánk. Szívünkben őrizzük szereteted és lelked jóságát. Évre év jön, az idő tovaszáll, de gondolatunk mindig rád talál. Éltet minket a gondolat, hogy odafenn is mindig velünk maradsz.” Szerető családod