Ország-világ

2019.05.25. 09:00

EP-választás - Nyolcmillió szavazót várnak az urnáknál vasárnap

Negyedszer rendeznek európai parlamenti választást Magyarországon holnap, amelyre mintegy 8 millió választópolgárt várnak, köztük 359 ezret Győr-Moson-Sopron, 246 ezret pedig Komárom-Esztergom megyéből.

kisalfold.hu

A külképviseleteken 20 ezren, míg a határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok közül levélben 115 ezren voksolhatnak. Szavazhatnak hazánkban más uniós tagállamok itt letelepedett polgárai is, ha kérték névjegyzékbe vételüket: 1996-an éltek a lehetőséggel. A több mint tízezer szavazókör országszerte vasárnap reggel hattól este hét óráig tart nyitva. Győr-Moson-Sopronban 452, Komárom-Esztergomban 298 szavazókörben élhetnek választójogukkal az emberek.

Az EP-választás előkészületei tegnap is zajlottak a településeken, így Győrben is. Felvételünkön Herold Emese jegyzőkönyvvezető és Bogdán Nikolett, a helyi választási iroda munkatársa. Fotó: Mészáros Mátyás

Az EP-választás előkészületei tegnap is zajlottak a településeken, így Győrben is. Felvételünkön Herold Emese jegyzőkönyvvezető és Bogdán Nikolett, a helyi választási iroda munkatársa. Fotó: Mészáros Mátyás

Minden választó egy szavazólapot kap, amelyen sorrendben a Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Fidesz–Kereszténydemokrata Néppárt, a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Munkáspárt és a Lehet Más a Politika szerepel. Érvényesen szavazni egy listára a lista feletti körben, tollal elhelyezett két egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet.


A szavazás elengedhetetlen feltétele a személyazonosság és a lakcím vagy a személyi azonosító (régi nevén személyi szám) igazolása. A személyazonosítás történhet érvényes (azaz 2019. május 26-án vagy azt követően lejáró) személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal. Ha valakinek nincs érvényes dokumentuma, akkor részére ideiglenes személyazonosító igazolvány állítható ki, s azzal tudja magát igazolni.

Szavazóurnákat is összeállítottak tegnap a győri városházán. Felvételünkön Németh Sándor jegyzőkönyvvezető.

Szavazóurnákat is összeállítottak tegnap a győri városházán. Felvételünkön Németh Sándor jegyzőkönyvvezető.

A lakcímet lakcímkártyával vagy köztársasági címeres, könyv alakú, papíralapú személyi igazolvánnyal tudja a választópolgár igazolni, ha a lakcímkártya bevezetése óta nem történt lakcímváltozása. A személyi azonosítót szintén a lakcímkártya tartalmazza, illetve hatósági bizonyítvány, amit a személyazonosító jelről állítottak ki (ezt a lakcímkártya bevezetése előtt adta ki a hatóság).


A Magyarországon letelepedett más uniós választópolgár, aki szerepel a névjegyzékben, a saját állama által kiállított dokumentummal (útlevéllel, személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal) tudja magát igazolni, magyarországi lakcímét pedig lakcímkártyával.


A pártlistákra leadott voksok alapján osztják ki a Magyarországnak járó európai parlamenti mandátumokat, összesen 21-et. Az országgyűlési választáshoz hasonlóan most is él az 5 százalékos bejutási küszöb, azaz az ezt el nem érő pártok nem kaphatnak mandátumot. Érvényességi határ nincs, vagyis már akkor is érvényes a választás, ha egyetlen ember szavaz.


Fontos tudnivaló, hogy az egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt mozgásában gátolt választópolgár mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be ügyfélkapuval elektronikus úton a helyi választási irodánál vasárnap délig, illetve a szavazás napján szintén délig annál a szavazatszámláló bizottságnál, ahol a névjegyzékben szerepel.

 

Későn lesz eredmény

Az európai parlamenti választás tájékoztató adatait – a szavazáson megjelent választópolgárok számának kivételével – csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás, azaz május 26-án, vasárnap 23 óra után.

Címkék#dunántúl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában