Ország-világ

2015.07.02. 13:07

Elsüllyedt egy komphajó a Fülöp-szigetek partjainál

A hajó a viharos időjárás miatt süllyedt el 173 emberrel a fedélzetén. Az első hivatalos információk szerint legalább harminchárman meghaltak.

Elsüllyedt egy komphajó 173 utassal a fedélzetén csütörtökön a viharos időjárás miatt a Fülöp-szigetek partjainál, az első hivatalos információk szerint legalább harminchárman meghaltak.

A dpa német hírügynökség legalább harmincnégy, az AP amerikai hírügynökség legkevesebb harminchat halottról számolt be.

A rendőrség azt közölte, hogy a Kim Nirvana nevű komp fedélzetén 173 utas és a személyzet 16 tagja tartózkodott.

A komphajó a délkelet-ázsiai ország középső részén lévő Ormoc városából tartott a 44 kilométerrel délebbre, a Camotes-szigeteken lévő Pilar településre.

A parti őrség első beszámolói szerint a komphajó néhány perccel az indulás után, Ormoc kikötőjétől mindössze egy kilométerre süllyedt el.

Ciraco Tolibao, a helyi katasztrófa-elhárítás egyik munkatársa elmondta, folynak a mentési munkálatok, és eddig több tucatnyi túlélőt sikerült a vízből kimenteni, akik a felborult hajótestbe kapaszkodtak. Hozzátette, búvárok kutatnak az eltűntek után.

Armand Balilo, a parti őrség szóvivője később azt mondta, összesen 118 embert sikerült megmenteni, további 19-et azonban továbbra is eltűntként tartanak számon.

A viharok, a rosszul karbantartott vagy túlzsúfolt hajók és a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt gyakoriak a kompbalesetek a 7300 szigetből álló országban.

1987. december 20-án a Fülöp-szigeteken történt a világ egyik legtragikusabb kompszerencsétlensége: a Dona Paz komp kőolajszállító tankhajóval ütközött és kigyulladt. A katasztrófában 4375-en vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában