Ország-világ

2016.04.22. 18:26

Előzetesből házi őrizetbe kerültek a brókerbotrány gyanúsítottjai

Házi őrizetbe kerültek a Buda-Cash-ügy eddig előzetes lévő gyanúsítottjai, két másik gyanúsított házi őrizetét pedig meghosszabbították.

Jogerősen házi őrizetre módosította a Buda-Cash-ügy eddig előzetes letartóztatásban lévő két gyanúsítottja elleni kényszerintézkedést pénteken a Fővárosi Törvényszék, két másik gyanúsított házi őrizetét pedig meghosszabbította.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a törvényszék kifejtette: a bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben V. Péter és T. Péter Árpád óvadék megállapítását indítványozta az előzetes letartóztatásról döntésre jogosult bíróságnál. A bíróság előkészítő ülést tartott, amelyen meghallgatta az ügyészt, a terhelteket és védőiket.

A bíróság 15-15 millió forintban állapította meg az óvadék összegét, egyidejűleg elrendelte V. Péter és T. Péter Árpád házi őrizetét. A házi őrizet előírásainak betartását a rendőrségnek a két férfi mozgását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőriznie. A terheltek az óvadék megfizetésének igazolása után helyezhetők házi őrizetbe az előzetes letartóztatásból - írták.

Ugyanebben a büntetőeljárásban a bíróság meghosszabbította P. Zoltán és Gy. János házi őrizetét az elsőfokú ügydöntő határozat meghozatalának időpontjáig.

A bíróság határozatát az ügyész, a terheltek és védőik is tudomásul vették, a végzés jogerős - olvasható a törvényszék közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A rendőrség az ügyben csalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A gyanú szerint a brókerek négy bankot és azokon keresztül kisbefektetők ezreit károsították meg mintegy 60-65 milliárd forinttal.

Tavaly március 9-én több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki. A rendőrség négy ember előzetes letartóztatását kezdeményezte, közülük akkor a Fővárosi Törvényszék V. Péternek, Gy. Jánosnak és T. Péter Árpádnak, a Buda-Cash vezérigazgatójának és két vezérigazgató-helyettesének az előzetes letartóztatását rendelte el.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész idén április 4-én jelentette be, hogy az ügyészség március végén vádiratot nyújtott be a Buda-Cash-ügyben a Fővárosi Törvényszéken. Közölte, öt vádlottal - Varga Péterrel és társaival - szemben emeltek vádat. Jelezte, hogy eredetileg 11 embert gyanúsítottak meg, közülük hattal szemben - bizonyítottság hiányában - a nyomozást megszüntették.

Tájékoztatása szerint a vádlottakat többrendbeli, bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékben elkövetett sikkasztással, csalással és egyéb más bűncselekményekkel vádolják. A főügyész azt mondta, az okozott kár összességében 115 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában