Ország-világ

2014.08.17. 09:07

Elkülönítettek egy Ebola-gyanús beteget Spanyolországban

Az egészségügyi szakemberek még nem biztosak abban, hogy a páciens ebolában szenved. A misszionárius halála óta ez az első gyanús megbetegedés.

Az Ebola-vírussal esetleg fertőzött beteget különítettek el szombaton Spanyolországban, ahol nemrégiben ebben a betegségben hunyt el egy Libériából hazaszállított misszionárius.

Az egészségügyi szakemberek még nem biztosak abban, hogy az alicantei kórházban a többiektől külön elhelyezett páciens valóban Ebola-fertőzésben szenved, de - ahogyan a kórház közleménye fogalmaz - "klinikai és járványtani sajátosságai" megfelelhetnek a sok esetben halálos kór tüneteinek.

Spanyolországban már korábban is több gyanús esetnél vezettek be elővigyázatossági intézkedéseket, de egyikben sem igazolódott be az Ebola gyanúja. A misszionárius halála óta ez az első gyanús megbetegedés.

Egy kórházi illetékes szerint várhatóan a jövő hét elején készülnek el a vizsgálatok eredményei. A beteg állapota stabil, személyéről, illetve esetleges megfertőződésének körülményeiről nem közöltek információkat.

Az augusztus 12-én Madridban elhunyt misszionárius volt a vírus első európai áldozata. A 75 éves Miguel Pajares évtizedeken keresztül dolgozott Libériában, és az utóbbi hónapokban ebolás betegeket kezelt egy monroviai katolikus kórházban. A múlt hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerrel, de életét már ez sem tudta megmenteni.

Az egyes afrikai országokban jelenleg riadalmat okozó Ebola-járvány a legsúlyosabb a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A halálos áldozatok száma a legfrissebb közlések szerint 1145, valamennyien az említett országokban betegedtek meg. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában