Ország-világ

2018.12.20. 14:24

Elkerülhetik az influenzajárványt, ha beoltatják magukat

Elkerülhetik az influenzajárványt, akik a napokban megkapják a védőoltást - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) helyettes országos tisztifőorvosa az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Szabó Enikő közölte, a védettség mintegy két hét alatt alakul ki, így akik a napokban megkapják az oltást, elkerülhetik a Magyarországon jellemzően januárban megjelenő influenzajárványt.


Ismertetése szerint több mint 1,3 millió ingyenes influenza elleni oltóanyag áll a legveszélyeztetettebbek - a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, a várandós anyukák és a három év feletti gyerekek - rendelkezésére. Közölte, az NNK-ba az elmúlt héten beérkezett laboratóriumi minták alapján egy esetben A típusú influenzát diagnosztizáltak.


A védőoltás nem biztosít százszázalékos védelmet, de a szövődmények - tüdőgyulladás, hurutos megbetegedések - egyáltalán nem vagy jóval gyengébb formában alakulnak ki a beoltott betegeknél - jelezte.


Szabó Enikő tévhitnek nevezte, hogy meg lehet betegedni a védőoltásoktól, hiszen azok élő vírusokat nem tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában