Ország-világ

2014.05.08. 17:59

Elhunyt a világhírű kanadai író, Farley Mowat

A 92 éves irót kanadai házában érte a halál: pályafutása alatt több mint negyven könyvet szerzett.

MTI

Elhunyt 92 éves korában Farley Mowat világhírű kanadai író, több mint negyven könyv szerzője.

A kanadai írót az ontariói Port Hope-ban lévő házában érte a halál kedden.
Mowat művei elsősorban saját kalandjain és utazásain alapultak. Legismertebb alkotásai közé tartozik a Ne féljünk a farkastól című könyve, amely a képzelet szülte elbeszélés Mowat farkasok között töltött éveiről Kanada Északi-sarkvidékhez közeli területén.

Az író korábban hangsúlyozta, hogy szerencsésnek érzi magát, hogy összekötheti két szenvedélyét, az írást és a természetet, vagyis "az egyetlen témát, amelyről igazán írni akarok".

"Született mesélő volt, akinek megadatott a tehetség, amelynek révén a személyes anekdotákat szellemes és megnyerő stílusban tudta előadni. Irodalmi munkái mindig tükrözték a természet és az állatok iránti mély szeretetét" - mondta róla Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke.
Az 1921-ben született Mowat 13 éves korától írt a természetről. Már tinédzserként magazinírásba kezdett Nature Lore címmel. Könyveit 52 nyelvre fordították le, magyarul is számos kötete jelent meg. Világszerte több mint 17 millió példányt adtak el könyveiből.

Magyarországon megjelent többek között A Sarkvidék Robinsonjai, A jégsivatag népe és A mészárlás tengere című írása.

Mowat írásaiért számos elismerést, kitüntetést és díjat kapott, köztük a II. Erzsébet királynő jubileumi medált is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában