Ország-világ

2019.07.12. 09:37

Elfogadta a parlament a 2020-as költségvetést

A képviselők 127 igen szavazattal 58 nem ellenében hagyták jóvá az indítványt.

MTI

Elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését az Országgyűlés pénteken.


Varga Mihály pénzügyminiszter javaslata benyújtásakor a jövő évi büdzsé legfontosabb pilléreinek a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a csökkenő adókat és a bővülő biztonsági kiadásokat nevezte.


A képviselők 127 igen szavazattal 58 nem ellenében hagyták jóvá az indítványt, amelyben a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további, év végére 67 százalékra mérséklődésével, valamint 2,8 százalékos inflációval tervez.


A költségvetés ezúttal is három részből áll, amelyek együttes kiadásai 2020-ban 21 793 milliárd forintot, bevételei 21 426 milliárd forintot tesznek ki 367 milliárd forintos hiány mellett. A kabinet ismételten nullszaldós állami működéssel kalkulál 18 000 milliárd forintra rúgó keretben. A belföldi felhalmozási költségvetés 2111 milliárd forintos kiadást tartalmaz 181 milliárd forintos hiány mellett, míg az európai uniós fejlesztési büdzsé 1682 milliárd forintos költéssel és 186 milliárd forintos deficittel számol.


Korábban írtuk:


Az Országgyűlés ma dönt a 2020-as költségvetésről, valamint a jövő évi adóváltozásokról. A nyári szünet előtti utolsó ülésen Varga Judit újonnan kinevezett igazságügyi miniszter is esküt tesz.


A házelnök - parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján a nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülése délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.


Ezt követi Varga Judit miniszteri eskütétele. Orbán Viktor kormányfő azt követően javasolta az igazságügyi tárca élére a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát, hogy az eddigi miniszter, Trócsányi László elfoglalta képviselői helyét az Európai Parlamentben.


A határozathozatalok ideje alatt ölthet végleges formát a kormány 2020-as költségvetésről szóló javaslata. A pénzügyminiszter előterjesztése benyújtásakor úgy fogalmazott, a kabinet családbarát költségvetést terjesztett be. Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások.


A Ház hétfőn olyan tartalmú módosításokat hajtott végre a jövő évi büdzséről szóló indítványon, amelyek tovább növeltek  oktatási, kulturális, szabadidős, turisztikai és egyházi fejlesztési célokra szánt forrásokat.


Az Országgyűlés dönt a jövő évi adóváltoztatásokról, valamint lebonyolíthatja a köznevelési törvénycsomag előző hétről elhalasztott zárószavazását is.


A képviselőknek az ülésnap végén az LMP-s Demeter Márta képviselői mentelmi jogának ügyében is állást kell foglalniuk. Polt Péter legfőbb ügyész egy hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárás keretében indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését azzal összefüggésben, hogy a megalapozott gyanú szerint Demeter Márta törvénysértő módon közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.


(Lead-kép: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában