bosszú

2020.11.13. 21:24

Életfogytiglani börtönre ítélték a finnországi iskolában késelő férfit

A 26 éves férfit egy gyilkosság és húszrendbeli gyilkossági kísérlet miatt ítélték el.

Életfogytiglani börtönre ítélték a délkelet-finnországi Kuopio szakközép iskolájában tavaly késelő férfit – közölte a YLE finn közszolgálati televízió pénteken.

A Joel Marin néven azonosított 26 éves férfit egy gyilkosság és húszrendbeli gyilkossági kísérlet miatt ítélték el. A bírósági döntés nem jogerős, az ellen lehetőség van fellebbezést benyújtani.

A férfi 2019 október elsején szablyával felfegyverkezve támadt rá a kuopiói Savo szakközép iskola diákjaira. Az incidens során egy ukrán diák életét vesztette, további kilenc ember pedig megsebesült. Joel Marin is a szakközép iskola tanulója volt.

Ulla Oinonen ügyész szeptemberben közölte, hogy Marin több mint egy éven át tervezte bosszúvágyból elkövetett tettét, amellyel mindenkit meg akart döbbenteni.

Matti Niiranen, Marin védője szerint védence beismerő vallomást tett. Mint mondta, Marin azt gondolta, hogy majd a rendőrség végez vele, vagy esetleg önkezűleg vet véget életének.

A Savo szakközép iskola tavaly átmenetileg a város egyik bevásárlóközpontjában működött. Az elkövető rátámadt egy áruházi dolgozóra is. Marin ellen további vádpontok súlyos testi sértés, letartóztatáskor tanúsított ellenállás és vandalizmus voltak, amiért egy kisebb tüzet gyújtott.

Rendőrségi kihallgatása során Marin elmondta, hogy sokat olvasott iskolákban elkövetett támadásokról a többi között az Egyesült Államokban és Finnországban is, ahol az utóbbi 13 évben két halálos iskolai támadás is történt.

2007-ben Jokela településén a helyi főiskola egyik diákja lelőtt nyolc embert, majd magával is végzett. 2008-ban pedig Kauhajoki szakközépiskolában egy 22 éves tanuló megölt tíz embert, mielőtt öngyilkosságot követett volna el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában