Ország-világ

2021.05.15. 10:43

Elbotlás a rajtkőben: erős bejelentéssel javítana Karácsony

A legmódosabb százezer honfitársunk ellen uszító populista üzenettel kezdte miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányát a főpolgármester.

Budapest, 2020. október 23. Karácsony Gergely főpolgármester az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Zavart okozhatott Karácsony Gergely kommunikációs stábjában, hogy a főpolgármester „beragadt a rajtnál”, nem jól sült el a miniszterelnök-jelölti bejelentését erősíteni hivatott Economist-interjú,

egyre nagyobb a botrány a baloldali politikus hiányzó nyelvvizsgája és idegennyelv-tudása miatt, sőt, Karácsony már az oktatói és tudományos múltja miatt is magyarázkodásra kényszerült.

A főpolgármesteri stáb meghatározó embere Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnöke és kommunikációs államtitkára, Gál J. Zoltán, akit a városházán stratégiai főtanácsadóként foglalkoztatnak, és információink szerint ő írja Karácsony Facebook-bejegyzéseit is. Mivel nem tudja a kommunikációs stáb egy a kormánypártokhoz kötődő botrány kirobbantásával elterelni a figyelmet, Karácsony emberei kénytelenek voltak valami nagy dobással előállni – írja a Magyar Nemzet.

Gál J. meglehetősen jó kapcsolatot ápol azzal a Bajnai Gordonnal, aki központi figurája a baloldal körül szerveződő adatbiznisznek, csakúgy, mint Szigetvári Viktor korábbi kabinetfőnök, MSZP-s kommunikációs stratéga és Dessewffy Tibor, a Gyurcsányék agytrösztjét, a Demost korábban irányító szociológus. Mint arról a Magyar Nemzet többször beszámolt,

Gyurcsány és Bajnai emberei választási célú adatgyűjtésbe kezdtek, ennek érdekében magyar és külföldi – észt – cégeket is létrehoztak, ezek egyikében a Soros-hálózat egyik ismert adatguruja, Paul Hilder is feltűnt.

A baloldali adatbiznisz központi cége a Datadat nevű vállalkozás, amelynek szolgáltatásait Gyurcsány Ferenc DK-elnök rendszeresen igénybe veszi, a cég egyik tulajdonosa Bajnai Gordon. A társaság ügyvezetője Ficsor Ádám korábbi, polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, felelős pozícióban van Szigetvári Viktor, mellettük Dessewffy és tanítványai is részt vesznek a cég munkájában.

A baloldal így készül gőzerővel a 2022-es választási kampányra, amelyet várhatóan teljes mértékben a közösségi médiára fognak építeni, a Nyugat-Európában és az USA-ban már bevált módszereket alkalmazva.

Ebbe illeszkedik, hogy Karácsony Gergely kommunikációja lényegében arra redukálódik, hogy a Facebookot mint legnagyobb közösségi médiát használja.

A főpolgármester csütörtöki, sejtelmes bejegyzésében arról írt: „Szombaton nézzetek rá a Facebook-oldalamra, meg akarok mutatni valamit.” A #99kontra1 hashtag a bejegyzésénél pedig arra utalt, hogy a jelölti bejelentésének a vezérfonala az a jelmondat lesz: a kiváltságos kevesek egy százalékának uralma helyett a többség 99 százalékának szolgálatára van szükség.

Nem is történ másképp, Karácsony Gergely ma reggeli bejelentésében hangsúlyozta, hogy a többség érdekében kormányozna a kiváltságos egy százalékkal szemben.

A „kiváltságos egy százalék” elszámoltatásának szlogenje jól illeszkedik a baloldalon az elmúlt időszakban a jogállam „újratervezésével” kapcsolatos ötletelésbe, az általuk hirdetett elszámoltatásba és az „Orbán-rendszer” meghatározó képviselőinek felelősségre vonására.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt,

a baloldal több prominens képviselője is felvetett javaslatokat, hogyan lehetne szerintük a szükséges kétharmados parlamenti többség híján is alaptörvényt módosítani, megváltoztatni a teljes jogrendszert az általuk óhajtott „új rendszerváltás” megvalósításához, az államigazgatás „fidesztelenítéséhez”.

Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány egykori igazságügyi minisztere azt mondta, a jelenlegi berendezkedést nem lehet megfoltozni vagy kijavítani, az új kormánynak teljes átalakítást kell végrehajtania, és ebben az EU sem jelenthetne akadályt. Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint „kreatívkodás” szükséges „a közvagyon visszaszerzéséhez”. A baloldali előválasztás lebonyolításáért felelős Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György pedig arról értekezett, hogy az alaptörvényt „trükközéssel” kell átírni, és akár kétharmados többség nélkül is hozzá kell fogni az alaptörvény és a választási törvény módosításához, a pártok gazdálkodásához és az alkotmányos intézmények átalakításához.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában