tendencia

2021.09.21. 15:21

Egyre több kiskorú kísérő nélküli migráns érkezik Hollandiába

A kiskorúak közel 40 százaléka Szíriából érkezett.

Öt éve nem volt ilyen magas a Hollandiába érkező, kísérő nélküli kiskorú menekültek száma – írta kedden a Dutchnews holland hírportál egy menekültügyi szervezet jelentésére hivatkozva.

Ez év szeptember elsejéig 665 gyermek volt a kiskorú menekültekkel foglakozó szervezetek gondozásában, kétszer annyi, mint tavaly. A kiskorúak közel 40 százaléka Szíriából érkezett.

Vasárnap egy 13 éves fiút találtak a tilburgi pályaudvaron, aki a feltételezések szerint egyedül utazott. A nyár elején egy 10 éves szíriai kislányt találtak Utrecht vasútállomásán. Az elmúlt 10 évben több mint 2500 gyermek tűnt el a hollandiai menekültközpontokból, hollétükről nincsenek információk.

A hírportál szerint a kiskorúak egy része Hollandiában vagy más európai országokban találhatott családot, míg egy részük emberkereskedők kezébe kerülhetett.

Belgiumban hasonló a helyzet, ahol szeptember elején arról számoltak be a helyi lapok, hogy 2021 első felében megháromszorozódott a kisérő nélküli gyerekmigránsok száma. A belga szövetségi kormány gyámügyi szolgálata 600-700 körülire becsülte a kísérő nélküli kiskorúak számát. Azonban a jogvédő szervezetek szerint a valós szám ennél sokkal nagyobb, mivel a kormányzati rendszerek kapacitásai nem elegendők a kiskorú migránsok szükségleteinek kielégítésére, továbbá több sorsára hagyott gyerek nem jelentkezik a hatóságoknál.

A jogvédő szervezetek felhívták a figyelmet: az elhagyatott kiskorú migránsokra olyan veszélyek leselkednek, mint a gyermekprostitúció és a kábítószerhasználat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában