Ország-világ

2019.08.02. 12:16

Egyre több a migráns a Földközi-tengeren

Líbiában 600 ezer menekült vár arra, hogy Európába jusson - hívta fel a figyelmet Kis Benedek József.

MTI

Egyre több migránsokat segítő civil (NGO) hajó tart Líbia partjaitól az olasz kikötők felé, ami összefügg a líbiai polgárháborús helyzettel is - közölte az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő.


Felhívta a figyelmet arra, hogy Líbiában 600 ezer menekült vár arra, hogy Európába jusson. A nemzetközileg elismert líbiai kormány pedig azzal fenyegetőzik, hogy "ráengedi" Európára a migránsokat, ha nem kap segítséget a Halifa Haftar hadúr elleni harchoz.


Ennek a jelei láthatóak, miközben Matteo Salvini olasz belügyminiszter Olaszország érdekeit védi akkor, amikor nem engedi kikötni ezeket az NGO-hajókat - tette hozzá.


A szakértő úgy vélekedett: konkrét kapcsolatnak kell lennie az embercsempészek és az NGO-hajók között, hiszen utóbbiak általában pontosan tudják, hogy hol kell menteniük a migránsokat, vagyis a rendszer részei.


(Lead-kép: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában