Ország-világ

2017.02.07. 16:55

Egyre jobban melegszik a svájci Alpok örökké fagyott felszíne

Folyamatosan melegszik a svájci Alpok permafrost (állandóan fagypont alatti hőmérsékletű) rétege.

Az állandóan fagyott réteg egy részének hőmérséklete 10-20 méteres mélységben több helyen új rekordszintre emelkedett a mérések 10-25 évvel ezelőtti kezdete óta - közölte a svájci tudományos akadémia. A Zermattnál lévő, 3400 méter magas Stockhorn csúcsnál például a mélyben 2011 októberben mért mínusz 2,6 Celsius-fokos hőmérséklet 2016 októberére mínusz 2 Celsius-fokra emelkedett. 


A felmelegedési trend annak ellenére folytatódott a mélyben, hogy 2016-ban kissé alacsonyabb felszíni hőmérsékleteket mértek. Az időjárás legalább a felszínen javított egy időre a helyzeten. 2016-ban későn kezdett havazni, így a talaj az izoláló hóréteg nélkül hosszabban adott le hőt. A hó későn kezdett olvadni, így a talaj védve maradt a nyári felmelegedéstől. Ezért volt a fagyott felszín átlaghőmérséklete 2016-ban egy Celsius-fokkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. 


A kevés hóval járó, 2016 végén tapasztalt száraz időjárás miatt a talaj hasonlóképpen le tudott hűlni. 


"Ennek ellenére továbbra is a talaj hőmérsékletének emelkedésére és a permafrost lassú, de fokozatos olvadására lehet számítani" - emelték ki a szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában