Zászlóégetések és tüntetések

2020.10.29. 10:49

Egyre éleződik a konfliktus Franciaország és a muszlim államok között (videó)

Az utóbbi időben több muszlim ország is nyíltan kiállt a francia elnök és ezzel együtt a francia termékek ellen. Volt, ahol több tízezres tömeg tüntetett Emmanuel Macron ellen, máshol pedig a francia államfőt ábrázoló bábut égettek, de olyan is volt, hogy megtaposták, majd felgyújtották a francia nemzeti lobogót.

Iranian female protesters hold anti French President Emmanuel Macron placards during a protest gathering in front of the French embassy in Tehran on October 28, 2020. Protesters condemn the publications of a cartoon of Prophet Mohammad in France and French President Emmanuel Macron's comments. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Morteza Nikoubazl

Egyre jobban kiéleződik a konfliktus Franciaország és a muszlim országok között. Az események előzménye az, hogy nemrég Emmanuel Macron a szeparatizmus elleni harcról tartott beszédet, amelyben nyíltan kimondta, hogy soha, semmilyen körülmények között nem fog meghátrálni, és továbbra is kitart amellett, hogy a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás jegyében kiáll a sajtóban megjelentetett karikatúrák mellett, utalva ezzel a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokra – írja a V4NA hírügynökség.

Több közel-keleti iszlamista ország is bojkottálta a francia termékeket, volt olyan bolt, ahol minden francia árut leszedtek a polcokról, ám nem mindenhol elégedtek meg ennyivel. Banglades fővárosában, Dakkában például több tízezres tömeg vonult fel az utcákon, hogy Franciaország ellen tiltakozzon. A bangladesi rendőrség becslései szerint több mint 40 000 résztvevője volt a megmozdulásnak, amelyet az egyik legnagyobb bangladesi iszlamista párt, az Islami Andolan Banglades szervezett.

A résztvevők Macron elnök képével ellátott transzparensekkel vonultak fel, amelyekre többek között olyan feliratok voltak írva, hogy a francia elnöknek elmeorvosi vizsgálatra van szüksége, illetve Macron a béke és harmónia ellensége. A tüntetők ezen felül azzal is megvádolták a francia államfőt, hogy sátánimádó, mivel kiállt a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra mellett, és elégettek egy bábut, amely a francia államfőt ábrázolta. Az egyik tüntető szerint Macron ezért a legszigorúbb büntetést, azaz halálbüntetést érdemel csakúgy, mint bárki, aki gúnyt űz a prófétából. A menetet úttorlasszal és szögesdróttal feltartóztatták a rendfenntartó erők, így a tiltakozók nem jutottak el a francia nagykövetség épülete elé.

Líbiában több városban is szerveztek tüntetéseket a francia elnök ellen, a fővárosban, Tripoliban megtaposták és felgyújtották a francia zászlót és Macron elnök képeit.

Franciaországban ugyanakkor a CFCM muszlim szervezet vezetője, Abdallah Zekri kijelentette, hogy a franciaországi muszlimok támogatják és védik a Francia Köztársaságot, majd hozzátette, hogy elítéli a franciaellenes gyűlöletkampányt.

Borítókép: Iráni nők tiltakoznak Emmanuel Macron francia elnök ellen a teheráni francia nagykövetség épülete előtt 2020. október 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában