Ország-világ

2017.05.31. 22:37

Egy hónap alatt ötszázan haltak meg a kolera miatt Jemenben

Már 532 halottja van a Jemenben április vége óta tartó kolerajárványnak, miközben további mintegy 65 300 koleragyanús megbetegedést észleltek az egészségügyi hatóságok - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Az UNICEF közleményében arra figyelmeztetett, hogy csak az elmúlt három napban mintegy 10 000 koleragyanús beteg - köztük 1000 gyermek - esetét jegyezték fel, akik akut hasmenéstől szenvednek. A szervezet jelentése szerint a kolerában elhunytak mintegy ötöde, 109 fő kiskorú, és minden harmadik kolerás megbetegedést gyermekeknél regisztrálnak. A WHO szerint az egy hónapja tartó kolerajárványban az ország 333 kerülete közül 253 érintett.


Az Egészségügyi Világszervezet május közepén jelentésében figyelmeztetett arra, hogy az összeomlás szélén áll a jemeni egészségügyi rendszer, amelyet jelentősen meggyengített az országban több mint két éve tartó polgárháború. Az arab-félszigeti országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.


A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, illetve akár halálhoz is vezethet.

Címkék#jemen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában