Ország-világ

2018.03.30. 00:20

Eddig összesen kicsit több, mint ötmillióan voltak kíváncsian Ötzire

Már ötmilliomodik látogatóját "fogadta" Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia a Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban.

Már ötmilliomodik látogatóját "fogadta" Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia a Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban. A tartomány csütörtöki közlése szerint egy lindaui család váltotta meg az ötmilliomodik belépőjegyet a múzeumba, mely szerdán ünnepelte fennállása 20. évfordulóját.


1998. március 28-án az intézmény egy Dél-Tirol történelmét bemutató állandó kiállítással kezdte meg működését. Ötzi, az 1991. szeptember 19-én megtalált múmia kezdetektől fogva hatalmas érdeklődésre tart számot. Évente több mint 260 ezer látogató érkezik a régészeti múzeumba, hogy láthassa a kőkorszaki ember remek állapotban megőrződött maradványait.

 

Így nézhetett ki Ötzi

 

Megtalálása után csaknem három évtizeddel is töretlen a jégbe zárt ember sugárzó ereje. Ötzi a kulcs, amely az emberiség múltjához vezető ajtót nyitja.

- fogalmazott Florian Mussner, a műemlékvédelemért és múzeumokért felelős tartományi biztos. A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljesen épségben megmaradt emberi holtteste.


Az időszámítás előtti 3. századtól 1750-ig viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben. A gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek át tudták szelni nyáron a magashegységek hágóit. A világhírű gleccsermúmia, Ötzi több mint 5200 éve élt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában