Ország-világ

2019.07.02. 09:00

Dunai hajóbaleset - Lassítás nélkül gyűrte maga alá a Hableányt a szállodahajó

A Viking Sigyn szállodahajó radarján némák voltak a vészjelzők, ugyanis kikapcsolták őket. Emellett a hajóhidat is leeresztették.

Dr. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje kézhez kapta az elsődleges szakvéleményeket, amikből megdöbbentő dolgok derültek ki - írta meg a Blikk.


"A Viking 46 fős személyzetét és 184 utast hallgattak ki tanúként a tragédia után. Köztük azt az amerikai házaspárt is, akik videón örökítették meg a Viking fedélzetének orrából az ütközést. Ezt a felvételt adta át a hatóság szakértői vizsgálatra. Az eredmény szerint a videón nem látható, hogy a Viking az ütközést megelőzően lassítana, azaz nem vett tudomást a Hableány jelenlétéről. A szakértő kimondja, hogy a felvétel alapján a Viking vezetőjének látnia kellett a sétahajót, amikor az még előtte volt" - magyarázta a Blikknek az ügyvéd. Ám ez csak egy volt az új információk közül.


Kikapcsolták a vészjelzőt


A Viking radarjának van úgynevezett közelriasztás funkciója, aminek ugyancsak jeleznie kellett volna a Hableányt, ám ezt kikapcsolták. "A kikapcsolt vészjelzőre egy magyarázat elképzelhető: a forgalmas szakaszon legalább 15-20 másik hajó közlekedett, így folyamatos volt a felesleges jelzés" - vélekedik a szakember.


Lejjebb volt a kapitányi híd


Egy teljes méterrel lejjebb volt engedve a Viking kapitányi hídja a maximális magassághoz képest. A híd alatti átkelés ezt nem indokolta. Noha így kisebb volt a belátható terület, az is igaz, hogy egy ekkora szállodahajónak minden esetben nagy a holttere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában