Ország-világ

2019.06.18. 22:11

Drámai fotó járta be a világot a klímaváltozásról

Grönlandon térdig vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel hívja fel a figyelmet a szokatlan melegre.

MTI

Grönlandon térdig vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel hívja fel a figyelmet a szokatlan melegre. A Steffen M. Olsen dán klímakutató által készített fotó bejárta a világot.


A képen hat szánhúzó husky látható, melyek jég helyett olvadékvízen haladnak át a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében. A meghökkentő felvételen úgy tűnik, mintha az állatok vízen járnának.


"Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok" - idézte Olsent, a Dán Meteorológiai Intézet kutatóját a Ritzau dán hírügynökség.


Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a telefonnal készített amatőr felvétel ilyen híressé válik. Június 13-án készült a kép, amikor a kutatómisszió tagjai áthaladtak az Inglefield-öblön. A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről - írta internetes oldalán a The Independent című brit lap.


A vékony vízréteg egy mintegy 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett alakult ki.


Olsen kollégája, Rasmus Tonboe a Twitteren a fotó alatt megjegyezte: a szokatlan meleg és az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy a gyorsan felhalmozódott olvadékvíz nem tudott levezetődni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt.


Grönlandon rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint 2 gigatonna jeget veszített az ország.



(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában