Dózerolt útalap, kegyeleti park vagy megóvott örökség?

A Szent Márton temető egy majdnem 2000 éven keresztül folyamatosan működő kegyeleti hely, a legkülönbözőbb korszakokból származó síregyüttesekkel.


Bedőlt, borostyánnal körbefont sírok, málladozó családi kripták, s a magány romantikája fogadja azt, aki tesz egy sétát Európa egyik legrégebben működő sírkertjébe, a Szent Márton temetőbe, ahol értékek kallódhatnak el a megfelelő temetői nyilvántartások hiányában.

Torjay Valter művészettörténésszel, a Szombathelyi Szent Márton Úti Temetőért Egyesület elnökével tett a vaskarika.hu egy helytörténeti utazást a temetői sírok közt.

A Szent Márton temető egy majdnem 2000 éven keresztül folyamatosan működő kegyeleti hely, a legkülönbözőbb korszakokból származó síregyüttesekkel: a környéken minden építkezés során kerültek elő sírok – pl. a római korból, a népvándorlások korából. A temetőben elsősorban a XIX. század elejétől – főleg a monarchia korából van gazdag sírkőanyag! – egészen a XX. század második feléig találhatunk sírokat. Mindezek mellett természetesen az idetemetett „érdemes-értelmes” emberek száma is óriási, de erről semmiféle konkrét felmérés nem készült.

A szombathelyi Szent Márton temető. Fotók: vaskarika.hu

Értékek kallódhatnak el a megfelelő nyilvántartások nélkül

A nyilvántartások jó része a II. világháború alatt, vagy tán még előbb megsemmisült, ezért indult a 80-as évek végén egy felmérési kísérlet, amikor is egy mérnök végigfotózta és végignézegette a sírokat; valójában maga a felmérés befejezetlen maradt, s azt soha nem mérte fel senki, hogy mennyi közéleti személy, író, művész, vagy esetleg ’48-as katona nyugszik itt. Ahhoz pedig végképp nem fűlött foga senkinek, hogy művészettörténetileg felbecsülje az itt levő síremlékek közül az értékesebbeket.

Ezt én megtettem még 2000 körül – meséli Torjay Valter – négy tanulmányban, amik a levéltár kiadásában, honismereti és helytörténeti közleményekben jelentek meg. Az alaphelyzet az, hogy nem elég, hogy ez egy kétezer éve aktívan működő temető (ezt úgy kell érteni, hogy kr. u. I.-II. századtól egészen 1962-ig), de nyugodtan mondhatom, hogy még ma is temetnek titokban ide! Főleg urnákat, amiket értelemszerűen könnyű becsempészni a sírba, és ezt többen is megcsinálták már, volt, hogy a szemem láttára. Ez is mutatja, hogy az emberek ezt a temetőt még nem írták le. Vannak olyan sírok, melyekhez semmiféle sírjel nem tartozik már, de ennek ellenére mindenszentekkor van ott megemlékezés, gyertya, koszorú. A sírjogok a 90-es évek elején, 80-as évek végén lejártak a temetőben, van olyan sír, amin fel is van tűntetve, hogy „Sírjog 1988-ig”.

A városnak a ’20-as évektől van egy elképzelése, mely Tóth János építész nevéhez köthető, hogy a déli részről utat kell belevágni a temetőbe – párhuzamosan a rendezőpályaudvarral. Erre azóta sem került sor, ám Damoklész kardjaként ott lebeg a temető felett, mind a mai napig.

Azt gondolom, hogy eddig azért nem került sor erre az útépítésre, és a sírok ledózerolására, mert aki ezt bevállalja, az egy hatalmas botrányt is magára vállal – Szombathely városának lakossága ezt ellenezni fogja. Most kivárás van: hátha az emberek kihalnak, akiknek itt hozzátartozója van; a fiatalabbak már elfelejtik, hogy vannak itt esetleg hozzátartozóik.

Titkos ablak Vas megyére. Fotók: vaskarika.hu

Rendőrök kellenek, mert azok ellen nincs apelláta

Ha letisztogatnánk a borostyánt és a szemetet – folytatja Valter -, elképesztő mennyiségű értékes név jönne elő. Ám mégsem vagyok nyugodt, ha „letisztogatni” jönnek a sírokat, hiszen a tisztogatás során esetlegesen előkerülő értékekre a megélhetési bűnözés egy pillanat alatt lecsap. Ez egyfajta szimbiózis: megtisztogattuk nem kevés pénzért a temetőt, örülünk, hogy mennyire szép, és akkor jönnek a megélhetésiek, és ellopják, ami mozdítható.

Három sírgyalázás volt az elmúlt 15-20 év alkalmával, és minden esetben több sírt döntöttek le; ezek közül alig tudtunk néhányat visszaállítani. A sírrongálások általában húsvéthoz kötődnek. Legutóbb 2008 körül volt ilyen incidens, akkor is a rongálásnak csak egy töredékét tudtuk rendbe hozni.

Jelentős probléma, hogy a temető nincs őrizve. Egy temetőőr van, aki délután 3-4 óra körül elmegy. Egy időben megpróbáltak őrző-védő szolgálatot alkalmazni, ám ez borzalmasan sokba került, így ez a megoldás nem volt hosszú életű. Szerintem nem ez a megoldás: véleményünk az, hogy a rendőrség segítségére lenne szükség. Meg kellene állapodni velük abban, hogy rendszeresen különböző, meg nem határozott időpontokban 3-4 rendőr akár egy kutyával, este is bejön ide, és tesz egy kört. Ezek a szúrópróbaszerű bejövetelek elriasztanák a rosszakarókat. A polgárőröknek nincs visszatartó ereje, rendőrök kellenek, mert azok ellen nincs apelláta.

A cikk folytatása és további képek >>

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
Megölt egy befolyásos lázadóvezért a kolumbiai hadsereg
Észak-Santander megyében, az ország keleti részén halt meg egy katonai akcióban.
Nincs öttalálatos szelvény a lottón
Mutatjuk a nyertes számokat.
Ingyenes gyerektábort szervez a Széchenyi István Egyetem
Vakvezető kutyát simogattak, kerekesszékben ültek, legóztak és többek között kertészkedtek is a gyerekek a Széchenyi István Egyetem önkéntességen alapuló táborában, amelyben a szórakozás, a tanulás, a gyakorlatszerzés és a segítségnyújtás kart karöltve emelte magasabbra a résztvevőket és a szervezőket.
Több tucatnyian meghaltak Dél-Szudánban újabb törzsi összecsapásokban
Nem ritkán erőszakkal oldják meg a vitákat, amely a legtöbbször egy-egy földterület vagy haszonállatok miatt tör ki.
Gyász
„Ahogy jöttél, ahogy jártál, ahogy mentél, ahogy álltál, ahogy néztél, ahogy szóltál, nevettél és ahogy sírtál, ahogy hívtál, ahogy kértél, örvendeztél, szomorkodtál, ahogy adtál és szerettél, a nagyvilágra mosolyogtál - úgy voltál jó, ahogy voltál, csak még lennél, csak még volnál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyám, nagymamánk, anyósom, testvérem, lányom, rokonunk és ismerősünk, KLEIZER JÁNOSNÉ szül. Horváth Márta Katalin életének 67. évében, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Az engesztelő szentmisével egybekötött hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 8-án, szerdán 15 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, kit nagyon szeretnek. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, BAKSA GYULA csornai lakos életének 96. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Gyászoló család
„Csak az hal meg, kit elfelednek, örökké él, kit nagyon szeretnek. Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapám, testvérünk és rokonunk, NAGY BÉLA nyugalmazott ezredes darnózseli születésű, volt rajkai lakos 2020. június 14-én, 76 évesen örökre elaludt. Búcsúztatására 2020. július 7-én, kedden 14 órakor Budapesten kerül sor. Gyászoló család
„Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Most már nélküled jön el a nyár, az ősz, a tél, a tavasz, de bármilyen szép is, nélküled nem lesz ugyanaz. Nem tudtunk megmenteni, pedig próbáltunk. Kérjük az Istent, hogy jól bánjon veled, helyettünk angyalok simogassák fejed. Olyan drága voltál nekünk, hogy azt nem pótolja senki, lelkünk sebeit nem gyógyítja semmi. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapám, fiam, testvérem, apósom, rokonunk és ismerősünk, TÓTH ERNŐ az MVG kovácsüzem nyugdíjasa kajárpéci lakos életének 63. évében, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2020. július 6-án, hétfőn 16 órakor lesz a kajárpéci Teleki úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család „Olyan csönd van így nélküled, hogy szinte hallani, amit még utoljára akartál mondani. (Váci Mihály)
„Fáradtságom adom az esti árnynak, Színeimet vissza a szivárványnak. Megnyugvásom a tiszta, csöndes égnek, Mosolygásom az őszi verőfénynek.” (Reményik Sándor) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Nevelőapám, Nagypapánk és Dédpapánk, KOVÁCS ZOLTÁN könyvtáros életének 88. évében visszaadta lelkét a teremtőjének. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 8-án, szerdán 12 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Előtte engesztelő szentmise lesz 11 órakor a győri Szent Kamillus-templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Fogtuk a kezed, úgy zokogtunk érted, hittük, hogy erőnk visszatart téged. Nem leszel magányos, odafenn már várnak, adj, Uram, nyugalmat Drága Édesapánknak. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesapánk, Nagypapánk, Testvérünk, Apósunk, Rokonunk és Barátunk, HORVÁTH JENŐ életének 67. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 7-én, kedden 13 órakor a győri Szabadi úti új temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Istenem, vedd térdedre Édesanyánkat, ringasd szelíden, mert nagyon elfáradt. Ki adtál életet, adj neki most álmot, és mivel ígértél, szavadat kell állnod; mert ő mindig hitt és sosem kételkedett, megérdemli a mennyei, boldog életet! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, anyósom, nagymamánk, dédim, testvérem, rokonunk és ismerősünk, GILICZ FERENCNÉ szül. Sipőcz Rozália életének 89. évében csendesen elhunyt. Az engesztelő szentmisével egybekötött hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 10-én, pénteken 15.30 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk és rokonunk, VÁCZI MIKLÓSNÉ szül. Varga Piroska 75 éves korában hirtelen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 10-én, pénteken 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk KÁLDI JENŐ halálának 6. évfordulóján Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékezem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj már semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. Örökre szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk ROZSONICS FERENC Sörös halálának 1. évfordulójára! Egy váratlan percben életed véget ért, búcsúzni sem tudtál, nem volt hozzá időd. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Soha el nem múló szeretettel őrizzük emlékedet. Szerető családod
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk, CSAPÓ MIHÁLYNÉ Bári Magdolna halálának első évfordulójára. Bús temető csendes susogása odamegyünk hozzád, ez marad csak hátra. Ott pihensz ahol nem fáj semmi nyugalmadat nem zavarja senki. Mindig csak egy célod volt a családodért élni ezt a halál nem tudta csak széttépni. Hiába hordjuk sírodra a virágot, eltemettük veled az egész világot. Fájdalmat nekünk csak egyszer okoztál, amikor minket örökre elhagytál. Szerető családod.
Volt valaki, akiért átsírtunk sok éjszakát, volt valaki akit nem pótolhat senki más. Megtört szívvel emlékezünk drága gyermekünkre és testvéremre DUDÁS RÓBERT halálának 6. évfordulóján. Kisfiam, hogyha hallasz! Látod, könnyes a szemem, gyere vissza kérlek, fogd meg mindkét kezem! Nem hallom a hangod, nem vársz, hogyha megyek, s előttem csak akadályok, dönthetetlen hegyek. Fáj nagyon, hogy nem vagy, a csönd is más volt veled. Hidd el, hogyha látsz most, szívem sosem feled! S ha le tudsz jönni hozzám, néha tedd meg, kérlek, s értelmet nyer napom, hogyha látlak téged. Kisfiam, hogyha hallasz! Látod, hogy kereslek, tedd széppé az álmom, és tudd, hogy szeretlek! Téged örökké gyászoló szüleid és testvéred
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, testvérem, nagymamánk, dédink és rokonunk, PINTÉR JÓZSEFNÉ „Nanica életének 92. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása július 7-én, kedden 15 órakor lesz a jánosi temetőben. Köszönetet mondunk Dr. Nagy Mária háziorvosnak áldozatos munkájáért, valamint mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAZSÓ JÁNOS életének 96. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 6-án, hétfőn 15 órakor lesz a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk CSIGÓ ERNŐNÉ szül: Németh Mária Anna halálának 10. évfordulóján. ,,Másnak talán rég elmúltál, De én látlak holtomiglan: Álom vagy a valóságban, S valóság vagy álmaimban. Szerető férjed, fiaid, unokáid, menyeid, testvéreid.