Ország-világ

2014.06.03. 11:12

Demonstráció - felmondtak az Origo főszerkesztőjének

Váratlanul menesztették Sáling Gergőt. A Kettős Mérce megmozdulást szervezett Budapesten.

Munkatársunktól

22:20 - Lázár: nyilatkozzon az Origo távozó főszerkesztője!

Lázár János arra kéri az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden az MTI-nek azt mondta: "azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől - akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam - hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket."

Lázár János megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának.

Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utóda Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. TV és webvideó üzletágának vezetője.

Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek. Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt kedden délután tüntettek Budapesten. A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt.

Az Origo Zrt. közleményben utasította vissza, hogy a főszerkesztőváltás mögött "bármilyen politikai ok vagy nyomásgyakorlás" húzódna meg.

19:35 - Lassan feloszlik a tömeg

Ismertebb személyek közül Tamás Gáspár Miklóst, Mécs Imrét és Suchmann Tamást fedezte fel munkatársunk a szimpátiatüntetésen. 

Egyedül egy hölgy okozott némi hangzavart egy hangkürttel a kezében a parlament sarkánál. Párszor rádudált a mellette elhaladó rendőrökre és szidta őket.

A tömeg egyébként lassan feloszlani látszik, lassan több a fényképezkedő turista a téren, mint akik a demonstrációra érkeztek.

19:15 - Beengedték a tömeget a parlament elé

Munkatársunk arról számolt be, hogy a rendőri jelenlét ténylegesen a diplomatáknak szólt, és a demonstrálókat már beengedték a parlament előtti térre. A vezető országos hírportálok jelen vannak: itt 444, az Origo és az Index is. Az emberek továbbra is beszélgetnek egymással, 4-5 fős csoportokban, kerékpárosok és gyerekek is vannak. A szimpátiatüntetésen most már a rendőri készenlét is minimális.

Elküldték az Origo főszerkesztőjét: tüntetés a Kossuth téren



18:50 - Megmozdulást szervezett az Origo budapesti, Dob utcai székháza elé a Kettős Mérce délután ötre.

"Délután 5 órakor találkozzunk a Dob utcánál az Origo székháza előtt. Gyertek el, és ha gondoljátok feketében. Mert a tegnapi nap ennek az országnak a gyásznapja. Fekete hétfő. És fél 6-kor pontban vonuljunk át a Kossuth térre a Parlament elé. Ne hangos szónokokkal. Ne értelmetlen jelszavakkal. Ne saját magunk számára is tarthatatlan, ezért hazug ígéretekkel. Ma este annak kell jelét mutatnunk, hogy létezünk.

Fejezzük ki a szolidaritásunkat az Origo munkatársai felé, a megtámadott civil szervezetek felé. Legyünk szolidárisak velük, és ezzel magunkkal."
- szólt a Kettős Mérce felhívása

A székház előtt megafonon felolvasták négy hírportálnak, az Indexnek, a  444-nek, az Átlátszónak és az Origónak az állásfoglalását. Ebben  szolidaritásukat fejezték ki az Origo szerkesztősége mellett, illetve kiálltak a sajtószabadságért.

A 200-250 fős tömeg együtt vonult át a székháztól a Kossuth térre.

Munkatársunk helyszíni beszámolója szerint a parlament elé nem lehet bejutni, azt a rendőrség lezárta a kazah diplomáciai küldöttség miatt. A közel 250 fős csoport így a 2-es villamos sínjein és a Néprajzi Múzeum környékén ácsorog.

A rendőrök nélkül akár egy nagyobb turistacsoportnak is lehetne nézni a békésen beszélgető tömeget. Beszédek egyelőre nincsenek.

Előzmények

Váratlanul felmondtak Sáling Gergőnek, az Origo főszerkesztőjének - írja a 444. A hírportál úgy tudja, hogy több ügyben is feszültség volt a szerkesztőség és a tulajdonos között, és a menesztés hátterében politikai nyomás állhat.

[namelink name="Sáling Gergő"] 2013 novembere óta volt az Origo főszerkesztője. 2002 óta dolgozott az újságnál.

Sáling helyét [namelink name="Pálmai L. Ákos"] veszi át, aki 4 éve dolgozik az Origo Zrt. Televíziós és Webvideó üzletág irányítójaként - olvasható az Origo.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában