Ország-világ

2019.03.13. 19:31

Csuklyás támadók nyitottak tüzet egy iskolában, nyolc embert megöltek - videó

A két támadó a lövöldözést követően végzett magával.

Munkatársunktól

Tíz ember meghalt egy brazíliai állami iskolában, miután két csuklyát viselő fegyveres tüzet nyitott - közölték hivatalos források. A lövöldözés a Sao Paulo állambeli Suzano város Raúl Brasil nevű iskolájában történt helyi idő szerint szerda reggel fél tízkor.


A legfrissebb sajtójelentések szerint a 17 és 25 éves támadók megölték egy autókölcsönző tulajdonosát, majd elloptak egy autót, mielőtt behatoltak az iskolába.


A fegyveresek, akik az iskola korábbi tanulói voltak, öt, 15 és 16 év közötti diákot és két iskolai dolgozót gyilkoltak meg. Az iskolában szerdán mintegy ezer, 11 és 16 év közötti tanuló tartózkodott.


A lövöldözést követően a két támadó végzett magával.

Rendőrök a Sao Paulo állambeli Suzano város Raúl Brasil nevű iskola bejáratánál, miután lövöldözés történt az épületben 2019. március 13-án. Fotó: MTI/AP/Andre Penner

Rendőrök a Sao Paulo állambeli Suzano város Raúl Brasil nevű iskola bejáratánál, miután lövöldözés történt az épületben 2019. március 13-án.

Fotó: MTI/AP/Andre Penner

A rendőrség közlése szerint a lövöldözésben 10 ember, főként diákok sebesültek meg. Többek állapota válságos.


A támadók indítéka egyelőre nem ismeretes. Marcelo Salles Sao Paulo-i rendőrfőnök tudatta: a két fegyveres fiatalnál egy 38-as kaliberű kézifegyvert, gyorstöltőt, egy számszeríjat és otthoni készítésű robbanószerkezetet találtak. Salles hozzátette: a rendőrség nyolc perccel a lövöldözés kezdete után ért ki a helyszínre, de a támadók akkora már végeztek magukkal.


A fegyveres erőszak gyakori Brazíliában, de az iskolai lövöldözések nem jellemzők. A fegyvertartást szigorúan korlátozzák, de nem nehéz illegális úton lőfegyverhez jutni.


Az AP amerikai hírügynökség felidézte: Jair Bolsonaro brazil elnök nemrégiben arról beszélt, hogy lazíthatnak a fegyvertartási szabályozáson.


Korábban írtuk:


Legalább tíz ember meghalt egy brazil állami iskolában szerdán, amikor két csuklyát viselő tizenéves tüzet nyitott - közölték hivatalos források. A lövöldözés a Sao Paulo állambeli Suzano város Raúl Brasil nevű iskolájában történt.


Joao Doria, Sao Paulo állam kormányzója szerint a támadásban legalább tíz ember meghalt, köztük két tanár és hat gyerek, továbbá a két támadó, akik a lövöldözést követően végeztek magukkal.


Az előzetes feltételezések szerint a két támadó 20 és 25 év között lehetett. A hatóságok szerint nem az iskola egykori diákjai voltak - mondta Doria a helyszínen.


A brazil katonai rendőrség egyik szóvivője szerint nyolc ember - köztük a két támadó - a helyszínen, két ember a kórházban vesztette életét. A lövöldözésben 15 ember sebesült meg. A támadók indítéka egyelőre nem ismeretes.


A helyszínre számos mentőegység és a katonai rendőrség két helikoptere érkezett.


Az AP amerikai hírügynökség felidézte: Jair Bolsonaro brazil elnök nemrégiben arról beszélt, hogy lazíthatnak a fegyvertartási szabályozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában