indulhat a fűtési szezon

2019.09.21. 08:01

Csordultig teltek a gáztárolók

Megérkezett az a kétmilliárd köbméter, amelyet előrendelt Magyarország.

Szinte csordultig teltek a magyarországi gáztárolók: a legfrissebben regisztrált készletszint 6,139 milliárd köbméter, amely közel 97 százalékos töltöttséget jelent a 6,33 milliárd köbméteres kapacitást tekintve – írja a Magyar Nemzet.

A lappal a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatala közölte: legutóbb a 2000-es évek elején volt példa 85 százalék körüli szintre, azonban a teljes feltöltöttség közeli állapot még nem fordult elő.

A jelenség egyik oka, hogy már megérkezett a téli felhasználásra szánt földgázmennyiség egy része. Még nyáron állapodott meg a magyar fél az orosz beszállító Gazprommal arról, hogy kétmilliárd köbmétert szeptember végéig betárolnak.

A szállítmány mostanra megérkezett az utolsó molekuláig, azt teljeskörűen átvette a Magyar Földgázkereskedő Zrt. – közölték a Magyar Nemzet érdeklődésére.

Magyarország a közüzemi célokra négymilliárd köbméter földgázt vásárol évente Oroszországtól (a kereskedőcégek ennél jóval többet), ennek fele pedig Ukrajnán keresztül érkezik. Ám mivel egyelőre bizonytalan az északkeleti útvonal, a kétmilliárd köbmétert jobbnak látták korábban leszállíttatni.

A másik kétmilliárd köbméter 2020-ban is Ausztrián keresztül érkezik – ismerteti a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában