bíróság

2021.08.02. 17:47

Csaknem két és fél évre ítéltek Moszkvában egy bloggert, aki járványpánikot keltett a metróban

Megrendezett egy jelenetet, amelyben egyik társa ájult koronavírusos fertőzöttnek tettette magát.

Két év négyhavi szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság Karomatullo Dzsaborov tádzsik bloggert, aki az orosz főváros metrójában tavaly februárban pánikot keltett azzal, hogy megrendezett egy jelenetet, amelyben egyik társa ájult koronavírusos fertőzöttnek tettette magát.

Az előzetesben letöltött időt figyelembe véve Dzsaborov, aki elismerte bűnösségét, rövidesen szabadulhat, ha az ügyészség és a moszkvai metró vezetősége nem fogja megfellebbezni az ítéletet. A vád négyévi szabadságvesztés kiszabását kérte.

Sztanyiszlav Iszacsenko és Artur Melehov orosz állampolgárságú másod- és harmadrendű vádlott felfüggesztett ítéletet kapott. Az ügyészség eredetileg háromévi szabadságvesztést indítványozott mindkettőjük számára.

2020. február 2-án, Dzsaborov jelzésére Iszacsenko egy metrókocsiban köhögni kezdett, majd eljátszotta, hogy hirtelen rosszul lett és összeesett. Két cinkosa azt kiáltozta, hogy a férfi koronavírussal fertőzött, és a szerelvény elhagyására szólította fel az utasokat. A riadalomról készült felvételeket megosztották a közösségi médiában.

Az Interfax hírügynökség hétfőn egy jogvédő csoportra hivatkozva azt írta, hogy koronavírus-fertőzéssel kórházba került Rita Flores (Margarita Konovalova), a Pussy Riot aktivista punkzenekar tagja, akit július 22-én 15 napi adminisztratív elzárásra ítéltek a rendőrséggel való szembeszegülés címén. A nyár eleje óta az együttes több tagját letartóztatás alá helyezték különböző címen. Hárman közülük a szabadulást követően elhagyták az országot.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a hétfői hivatalos adatok szerint 23 508-cal 6 312 185-re emelkedett. Az új esetek közül 3330-at Moszkvában, 1914-et Szentpéterváron, 541-et Nyizsnyij Novgorod, 527-et Szverdlov, 483-at pedig Voronyezs megyében mutattak ki.

A napi növekmény országos szinten 0,37 százalék, az új esetek 9 százaléka volt tünetmentes. Az aktív esetek száma 511 265, a halálos áldozatok száma 785-tel 160 137-re, a felépülteké pedig 14 893-mal 5 640 783-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 166,3 millió, az elmúlt napon pedig 441 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el.

Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 239 271 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában