Ország-világ

2018.12.05. 16:03

Bulgária nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához

Az ország nem képviselteti magát az ENSZ december 10-11-i marrákesi csúcstalálkozóján, ahol a tervek szerint elfogadják a dokumentumot.

Bulgária nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához, és nem képviselteti magát az ENSZ december 10-11-i marrákesi csúcstalálkozóján, ahol a tervek szerint elfogadják a dokumentumot - jelentette be a szófiai kormány sajtószolgálata szerdán.


A bolgár jobbközép kabinet egyben közölte azt is, hogy az ország ENSZ-nagykövete tartózkodni fog a világszervezet közgyűlésében ezt követően tartandó szavazáson is, amelyen a már elfogadott paktum támogatásáról szóló határozattervezetről voksolnak.


Ezen a ponton a bolgár kormány úgy véli, hogy döntésével, miszerint nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, fokozott mértékben védelmezi az ország és lakosai érdekeit - áll a szófiai kabinet közleményében.


A bolgár kormány egyben leszögezte: Bulgária továbbra is teljesíteni fogja az emberi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségeit, és fokozott mértékben ellenőrizni fogja határait.


November közepén Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt frakcióvezetője bejelentette: a bolgár kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához.


Az országot tavaly május óta a GERB és a nacionalista Egyesült Hazafiak szövetség koalíciója kormányozza, Bojko Boriszov miniszterelnök vezetésével.


Az Egyesült Hazafiak erősen ellenzi a migrációs paktumot, mondván, hogy az sérti a bolgár nemzeti érdekeket.


A bolgár kormány szigorú politikát folytat az Európába irányuló illegális bevándorlással szemben. A balkáni ország szögesdrót kerítést húzott a Törökországgal közös határán a migrációs hullám feltartóztatására.


Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.


Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, és Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában