Ország-világ

2017.06.21. 08:45

Brüsszeli merényletkísérlet: marokkói állampolgár volt az elkövető

Egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi volt a kedd esti brüsszeli merényletkísérlet elkövetője, aki nem szerepel szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában - tudatta szerdán Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője.

Sajtótájékoztatóján a szóvivő arról számolt be,

hogy az O.Z.-ként azonosított férfinél nem találtak fegyvereket, és a

korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, "csak" egy

robbanóanyaggal, szögekkel és gázpalackokkal megpakolt táska volt nála.

Az

elkövető kedd este Brüsszel központi pályaudvarán megpróbálta működésbe

hozni a nála lévő robbanószerkezetet, de a félresikerült, apróbb

detonációban senki nem sebesült meg. Kiabálva elfutott, és otthagyta a

földön a kigyulladt táskát, amely ekkor valamivel nagyobbat robbant, de

még az sem volt veszélyes. Az állomáson járőröző katonák végül lelőtték a

gyanúsítottat, aki "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas) kiáltással rohant

feléjük.

A vádhatóság később bejelentette, bizonyos jelek arra

mutatnak, hogy a gyanúsított szimpatizált az Iszlám Állammal. Korábban

Eric Van Der Sypt ugyanakkor azt közölte, hogy O.Z.-nek az eddigi

információk szerint nem voltak társai.

[namelink name="Charles Michel"]
kormányfő kiemelte, hogy a merényletkísérlet tragikus véget érhetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép "rendesen" felrobban, és ha nincsenek "résen" a közelben járőröző katonák.

(A támadó) fel akart robbantani egy nagy pokolgépet. Végül csak kisebb robbanás történt, amelyre a katonák azonnal reagáltak. Sikerült elkerülni, hogy sokkal súlyosabb kimenetele legyen a történteknek" - mondta Jan Jambon belügyminiszter a VTM flamand közszolgálati televíziónak.

Hozzátette, a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.

Sajtójelentések szerint a sötét hajú, előző este fehér inget és fekete farmernadrágot viselő férfi korábban kisebb bűncselekmények, például kábítószer-csempészet miatt már a rendőrség látókörébe került.

A tettes lakását szerdára virradóra átkutatták a belga főváros Molenbeek negyedében, amely azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

Sajtójelentések szerint a sötét hajú, előző este fehér inget és fekete farmernadrágot viselő férfi korábban kisebb bűncselekmények, például kábítószer-csempészet miatt már a rendőrség látókörébe került. Az elkövető 2002 óta él Belgiumban, tíz évvel ezelőtt elvált és négy éve költözött Molenbeekbe.

Brüsszel központi pályaudvarát reggel újranyitották és a közlekedés is helyreállt a városban. A miniszterelnök ugyanakkor elmondta, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a nyilvános rendezvényeken.

A belga RTL adásában Claude Moniquet terrorszakértő kiemelte: szinte lehetetlen megakadályozni az ehhez hasonló támadásokat. "Ezek elkerülhetetlenül folytatódni fognak Brüsszelben, Párizsban és máshol" - vélekedett.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai visszaszorulásával fokozódhatnak a terrorakciók Európában, az esetek nagy részében azonban "amatőrök" lesznek az elkövetők, akik nem tudnak akkora pusztítást végezni - fűzte hozzá.

Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban azóta is hármas fokozaton tartják a terrorfenyegetettségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a veszély jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Azonosították az elkövetőt a belga sajtó szerint


Egy 37 éves molenbeeki férfi volt a kedd esti brüsszeli merényletkísérlet feltételezett elkövetője - jelentette szerda reggel a VTM belga közszolgálati televízió névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

[namelink name="Jan Jambon"] belügyminiszter korábban arról számolt be, hogy a hatóságok azonosították a tettest, de a személyazonosságát még túl korai lenne nyilvánosságra hozni.

A tárcavezető emellett bejelentette, hogy a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.

A belga főváros Molenbeek nevű negyede azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

Terrorkészültség Brüsszelben, helikopterek köröznek a város felett


Brüsszelben tartózkodik [namelink name="Péli Nikoletta"] soproni önkormanyzati képviselő, aki a Kisalföldnek elmondta: a belga főváros felett helikopterek köröznek és jelentős katonai, valamint rendőri jelenlét tapasztalható a belvárosban. Az alábbi képeket tőle kaptuk.
 
Szemtanúk beszámolója szerint érezhető volt a robbanás keltette légnyomás, de mint a hatóságok közölték, nincsenek áldozatok vagy sebesültek. A tudósítások szerint ugyanakkor pánik tört ki a helyiekkel és turistákkal zsúfolt környéken, ahová a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki. Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik az esetet.

[namelink name="Charles Michel"] belga kormányfő, aki Jan Jambon belügyminiszterrel a brüsszeli válságközpontból követi az eseményeket, arra kérte az embereket, hogy tegyenek eleget a rendőrség utasításainak. A miniszterelnök egyben szerda 9 órára rendkívüli ülésre összehívta a királyság biztonsági tanácsát.

A belga főváros több pályaudvarán felfüggesztették a vonatközlekedést, a metróvonalakat lezárták és a buszok sem közlekedtek.

Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában