Brüsszel még mindig nem döntött a székely petícióról

Hosszú Katinka lesz a nemzetközi kampány arca, de az aktatologatás miatt továbbra sem tudni, mikor folytatódhat az aláírásgyűjtés.

Napok óta hiába várják a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kezdeményezői, az Európai Bizottság illetékes testülete még mindig nem döntött arról, hogy megadja-e halasztást az aláírásgyűjtésre, és ha igen, akkor hány hónapig lehet további támogatókat az ügy mellé állítani – írja a Magyar Nemzet. A tét óriási, hiszen ha a tavaly május 7-én indult petíció sikeres lenne, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

Mint ismert, az akció első tíz hónapjában nagyon lassan gyűltek az aláírások, ráadásul az sem segítette a munkát, hogy márciusban koronavírus-járvány tört ki. Emiatt a papíralapú gyűjtés megszűnt, és a kampány utolsó heteit az online térbe kellett áttolni. A petíció sikeréért dolgozó maroknyi kampánycsapat azonban csodát tett, és először a papíralapon már korábban összegyűlt 210 ezer aláírással együtt, majd az utolsó órákban anélkül is meglett az egymillió támogató.

A gond azonban az volt, hogy csak három országban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült elérni a vonatkozó jogszabályban előírt limitet, további négyben azonban nem. Ezért is lenne nagy jelentősége, ha Brüsszel áldását adná arra, hogy a kampány nyáron néhány hónapig még folytatódjon, mert akkor pótolni lehetne a szükséges támogatókat. Először arról szóltak a hírek, hogy már május 15-én meglesz a döntés a halasztásról, de azóta sem sikerült az illetékes testületnek határoznia az ügyben.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke a lapnak korábban elmondta: ha nyáron júliusban folytathatják a gyűjtést, akkor alapos elemzés után, több szempontot figyelembe véve választják ki azt az 5-6 országot, amelyet célba vesznek. Megvizsgálják többek között, mely országokban tudják a székelyek üzenetét úgy kommunikálni, hogy az állampolgárok alá is írják a petíciót. Előnyt élveznek majd azok az országok, ahol szimpátiát tudnak ébreszteni a székely üggyel kapcsolatban; a hagyományos barátság miatt ilyen lehet Lengyelország. Pesty László emlékeztetett arra, hogy már majdnem elkészült a kezdeményezés nemzetközi kampánya, melynek arca Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszónő lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában