Ország-világ

2019.02.12. 08:40

Brexit - Barnier: folytatódnak az egyeztetések a rendezetlen brit kiválás elkerülése érdekében

A főtárgyaló délután Xavier Bettel luxemburgi kormányfővel vitatta meg a Brexit-folyamat állását, s ezt követően leszögezte, hogy mindenképpen változnia kell a brit álláspontnak a rendezett kiválás érdekében.

Folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós (EU-s) kiválása - jelentette ki Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója hétfő este Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Stephen Barclayjel, a kilépési folyamat irányításáért felelős brit minisztérium vezetőjével.


Rövid sajtónyilatkozatában Barnier konstruktívnak nevezte a találkozót, és arról számolt be, hogy a következő napokban is folytatódnak az egyeztetések a két oldal képviselői között.

    

A főtárgyaló délután Xavier Bettel luxemburgi kormányfővel vitatta meg a Brexit-folyamat állását, s ezt követően leszögezte, hogy mindenképpen változnia kell a brit álláspontnak a rendezett kiválás érdekében. Ezzel szakértők szerint a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn azon javaslatára utalt, amelynek értelmében a szigetország továbbra is bennmaradna a vámunióban, és amelyet "tartalmában és irányában is érdekesnek" nevezett.

    

Barnier rámutatott, hogy rendkívül szorít az idő, mindössze 46 nap van hátra az Egyesült Királyság távozásának tervezett dátumáig.

    

Továbbá ismételten leszögezte: a már tető alá hozott, azonban a brit törvényhozás által leszavazott kiválási szerződés a legjobb megoldás a jelenlegi helyzetben, annak szövege pedig nem tárgyalható újra, kizárólag a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat.

    

A brit belpolitikai konfliktus alapja az ezen szerződésbe foglalt, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás, amely egyfajta biztosítékként szolgál az ír-szigeti határellenőrzés visszaállításának elkerülésére. Ezt a londoni parlament képviselőinek többsége elutasítja, attól tartva, hogy az ország esetleg végleg "beleragadhat" egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában