Ország-világ

2018.03.29. 23:44

Brexit: A szakértő szerint nem marad Észak- Írország a vámunióban

Egedy Gergely Nagy-Britannia-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint az Észak-Írország és Írország között húzódó határ a legnagyobb akadály a Brexit-megállapodás útjában

Egedy Gergely Nagy-Britannia-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint az Észak-Írország és Írország között húzódó határ a legnagyobb akadály a Brexit-megállapodás útjában. Egedy Gergelyt csütörtökön az M1 aktuális csatornán annak apropóján kérdezték, hogy a jelenlegi helyzet alapján 2019. március 29-én lépnek ki a britek az Európai Unióból.


A határral összefüggésben elmondta: az európai uniós irányelvek azt vetették fel, hogy noha a britek kilépnének az egységes piacból és a vámunióból, Észak-Írország maradjon része utóbbinak azért, hogy a határellenőrzés problémája ne vessen fel technikai gondokat. A szakértő szerint ez az ország egységét veszélyeztetné, és képtelenségnek nevezte, hogy Nagy-Britannia kilép a vámunióból, de Észak-Írország benne marad.


Ugyanis - magyarázta - így az Ír-tengeren húzódna egy belső határ, és erről Theresa May konzervatívpárti kormányfő úgy nyilatkozott, hogy ezt egyetlen brit miniszterelnök sem fogadhatja el. A szakértő jelezte: komoly tábora van azoknak, akik szeretnék megállítani a Brexit-folyamatot, köztük Tony Blair munkáspárti és John Major konzervatív volt brit miniszterelnök, de nem fogják tudni, mert a brit politikai kultúra szerint illik tiszteletben tartani egy népszavazáson született egy döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában