transzplantáció

2019.12.11. 17:47

Bőrt igényeltek a vulkánkitörés égési sérültjeinek

Új-Zéland transzplantációhoz szükséges bőrt igényel a vulkánkitörés égési sérüléseket szenvedett áldozatainak kezelésére.

Whakatane, 2019. december 9. A fehr-szigeti vulkn kitrtsben megsrlt emberek egyikt rkeztetik az j-zlandi szaki-sziget Whakatane leszllplyjn 2019. december 9-n. A turistk ltal ltogatott, lakatlan szigeten tbb kirndul eltnt s megsrlt. A szigetre ht menthelikopter indult orvosi szemlyzettel. MTI/AP/New Zealand Herald/Alan Gibson

Forrás: MTI/AP

Fotó: New Zealand Herald/Alan Gibson

Új-Zéland transzplantációhoz szükséges bőrt igényel a fehér-szigeteki vulkánkitörés égési sérüléseket szenvedett áldozatainak kezelésére – jelentette be sajtótájékoztatóján Peter Watson, a Manukau megyék egészségügyi körzet vezető tisztségviselője szerdán.

A dél-aucklandi térség egészségügyi illetékese szerint 22 sérült továbbra is lélegeztetőgépen van, a kezelőorvosok pedig további 1,2 millió négyzetcentiméter bőrt szándékoznak rendelni transzplantációkhoz.

„Arra számítunk, hogy további 1,2 millió négyzetcentiméter bőrre lesz szükségünk a sérültek ellátásához”

- közölte Watson. Rámutatott, hogy egyes páciensek testfelületük 90-95 százalékán égési sérüléseket szenvedtek.

Mint mondta, országszerte hat kórházban összesen 29 embert kezelnek égési sebekkel. Hozzátette: ilyen jellegű sérülésből egyszerre ennyi még nem volt Új-Zélandon.

Watson beszélt arról is, hogy tíz ausztrál sérültet a következő 24 órában hazaszállítanak, amennyiben egészségügyi állapotuk ezt lehetővé teszi.

John Kenealy, a Middlemore kórház sebészeti és perioperatív szolgálatának igazgatója szerint a műtőkben éjt nappallá téve dolgoznak a sérültek ellátásán.

A hétfői vulkánkitörés következtében a szigeten nyolcan vesztették életüket, a holttesteket a rendőrségnek eddig még nem sikerült elszállítania a folyamatos földlökések miatt.

A szigetről evakuáltak közül öten meghaltak, egy további személy kedden halt bele sérüléseibe egy aucklandi kórházban.

Bruce Bird rendőrfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: 47-en voltak a szigeten vagy annak közelében, amikor a tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört. A halottak, eltűntek és sérültek többsége ausztrál állampolgár, a többiek új-zélandiak, amerikaiak, németek, kínaiak, britek és malajziaiak.

Borítókép: A fehér-szigeti vulkán kitörtésében megsérült emberek egyikét érkeztetik az új-zélandi Északi-sziget Whakatane leszállópályáján 2019. december 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában